Dostupni linkovi

Otpušten slovački tužilac u slučaju ubijenog novinara


Istraživački novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica ubijeni su 21. februara 2018. godine.
Istraživački novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica ubijeni su 21. februara 2018. godine.

Glavni tužilac Jaromir Ciznar otpustio je svog zamjenika nakon priznanja da je imao online kontakt sa ženom koja je bila u pritvoru zbog sumnje da je naručila ubistvo slovačkog istraživačkog novinara Jana Kuciaka.

Iz kancelarije glavnog tužioca rekli su, a prenose slovački mediji, da je glavni zamjenik Rene Vanek otpušten jer je na Facebooku razmjenjivao poruke sa osumnjičenom prije njenog hapšenja i da nije prijavio te poruke.

„Glavni tužilac Jaromir Ciznar je zbog pisanja medija a koje je tužilac provjerio iz više izvora povukao je mandat svog zamjenika Renea Vaneka,“ rekla je glasnogovornica glavnog tužioca u utorak.

U oktobru je policija uhapsila četiri osobe, uključujući ženu, inicijala A.Z. a koja je optužena za naručivanje ubistva.Iz policije su rekli da je motiv, kao i to da li je radila za nekog drugog, bilo nejasno.

Zlatica Kusnirova, majka Kuciakove zaručnice, rekla je slovačkim dnevniku Dennik N da je policija našla osumnjičenog koji je čuvao arhiv online komunikacije koju je optužena imala sa nekoliko visoko rankiranih zvaničnika, uključujući Vaneka.

Vanek je za isti dnevnik rekao da je od 2013. kada je postao zamjenik glavnog tužioca, bio u komunikaciji sa A.Z. ali da je nikada nije upoznao lično i da ju je znao jedino po pseudonimu.

Njihova zadnja komunikacija se desila u septembru 2018. godine, tri dana prije no što je uhapšena. Također je dodao da je saznao njen identitet iz medija i to tek nakon hapšenja.

Vanek je također rekao da nije informirao svoje nadređene jer nije „osjećao da je to bio konflikt interesa i da nije imao pristup Kuciak slučaju.“


Ubistvo Jana Kuciaka i njegove zaručnice koje se desilo u februaru prošle godine pokrenulo je najveće proteste koje je Slovačka doživjela još od kraja vladavine komunizma 1989. godine.

XS
SM
MD
LG