Dostupni linkovi

Pompeo uveren da će Kurdi i Turci biti zaštićeni u Siriji


Majk Pompeo u Egiptu
Majk Pompeo u Egiptu

Američke vlasti uverene su u mogućnost da će sirijski Kurdi biti zaštićeni posle povlačenja američkih vojnika iz Sirije dodajući da je Turcima garantovano pravo da brane svoju zemlju od terorista, izjavio je danas šef američke diplomatije Majk Pompeo.

"Uvereni smo u mogućnost postizanja tog dvostrukog cilja", rekao je Pompeo novinarima u Abu Dabiju gde se nalazi u poseti u okviru turneje po zemljama Bliskog istoka, javila je agencija Frans pres.

Pompeo je rekao da je o tome razgovarao s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom i dodao da veruje da SAD i Turska mogu da postignu dogovor o tom pitanju.

Američki državni sekretar je rekao se radi na dogovoru prema kojem bi Turcima bilo omogućeno da brane svoju zemlju od terorista, dok bi sirijski Kurdi bili zaštićeni jer ne predstavljaju pretnju.

Kurdski borci u Siriji bore se zajedno sa američkim snagama protiv militanata Islamske držve, dok ih Turska smatra povezanim sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koja je označena kao teroristička organizacija, prenela je agencija AP.

Američki vojnici počeli su pre dva dana povlačenje iz Sirije, kako je to ranije naložio predsednik SAD Donald Tramp.

XS
SM
MD
LG