Dostupni linkovi

Koalicija na čelu sa SAD počela povlačenje iz Sirije


Vojna koalicija na čelu sa SAD počela je povlačenja trupa iz Sirije, izjavio je danas američki vojni zvaničnik. Portparol američke koalicije koja se bori protiv džihadista “Islamske države”, pukovnik Šon Rajan, rekao je da su SAD započele "proces planiranog povlačenja iz Sirije".

Detalji vezani za povlačenje nisu saopšteni iz bezbednosnih razloga.

Opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da operacija počela sinoć.

Ova organizacija sa sedištem u Britaniji navela je da je konvoj od 10 oklopnih vozila i kamiona iz severoistoka Sirije prešao u Irak.

Potvrda o početku povlačenja dolazi u trenutku kada Turksa preti da će napasti Kurde, koji su američki partneri u borbi protiv islamista u Siriji.

U ovoj zemlji se nalazi oko dve hiljade američkih vojnika. Odluka predsednika SAD Donalda Trampa u decembru da povuče trupe izazvala je konfuziju u regionu, kao i kritike pojedinih njegovih generala i savetnika za nacionalnu bezbednost a dovela je i do ostavke ministra odbrane Džejmsa Matisa.

Usledile su i kritike da SAD napuštaju svoje kurdske saveznike u trenutku kada Turska preti da ih napadne.

Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je u nedelju da američke trupe neće napustiti severnoistočni deo Sirije sve dok se u potpunosti ne porazi “Islamska država” i zaštite kurdski borci, što je nagoveštavalo da će biti usporeno njihovo povlačenje nakon naredbe da se to odmah učini.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo, koji je ovih dana u poseti Bliskom istoku, takođe nastoji da uveri Kurde da će biti bezbedni kada se američke trupe povuku.

“Ovo su ljudi koji su se borili sa nama i veoma je važno da osiguramo da budu zaštićeni”, kazao je Pompeo tokom posete Irbilu, glavnom gradu iračke autonomne oblasti Kurdistan.

Nakon odluke da povuče američke trupe, Tramp je ove sedmice rekao da “ćemo napustiti (Siriju) u odgovarajućem ritmu dok se istovremeno borimo protiv ISIS”.

Kurdski zvaničnici su u međuvremenu tražili razjašnjenje od Vašingtona o njegovim namerama, jer ih povlačenje američkih trupa ostavlja izloženim napadima turske armije sa jedne, kao i sirijskih snaga sa druge strane.

XS
SM
MD
LG