Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mediji: Raspisana potjernica za Kneževićem


Duško Knežević

Za predsjednikom Atlas grupe Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu, objavila je Pobjeda. Raspisivanje potjernice uslijedilo je jer je policija po nalogu Tužilaštva utvrdila da se Knežević ne nalazi na adresama koje su prijavljene kao mjesto njegovog boravka.

Knežević i četvoro njegovih saradnika terete se da su sa računa IBM na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeli 17 miliona eura.

Novac je, prema informacijama lista, sa banke IBM, periodu od 2008. do 2010. prebacivan na račun kompanije Global karbona potom na račune firmi povezanih u okviru Atlas grupacije. Global karbon,je firma koju je osnovala Kneževićeva Invest banka Montenegro. Centralna banka je uvela privremene mjere u IBM i Atlas banku u decembru prošle godine a početkomjanuara ove godine u IBM je uveden stečaj, dok je za Atlas banku procijenjeno da može da opstane ukoliko bude dokapitalizovana.

Knežević je za čitav slučaj optužio predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i specijalnog tužioca za organizovani kriminal Milivoja Katnića, saopštivši da je 25 godina finansijer Demokratske partije socijalista (DPS) čiji je Đukanović predsjednik.

Istovremeno, portal In4S objavio je snimak, iz perioda prije parlamentarnih izbora 2016., na kome se vidi kako Duško Knežević, predaje kovertu sa novcem bivšiem gradonačelniku Podgorice i funkcioneru DPS- a Slavoljubu Stijepoviću. Knežević je Vijestima izjavio da je novac bio namijenjen finansiranju kampanje DPS-a.

Slavoljub Stijepović, koji je trenutno generalni sekretar predsjednika Đukanovića, potvrdio je autentičnost snimka saopštivši da se radi o konverziji novca, o kojoj je javnost ranije upoznata. Stijepović je 2017. godine odlučno negirao navode (Demokratskog Fronta) da je preko Atlas banke uzeo bilo kakav novac koji je iskorišćen za kampanju DPS.

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je nadležne organe, prije svih Tužilaštvo i Agenciju za sprječavanje korupcije, da istraže, kako su naveli, više nego osnovane sumnje o nelegalnom finansiranju Demokratske partije socijalistauoči parlamentarnih izbora 2016. Godine.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pismom se obratio ambasadorima i evropskim poslanicima navodeći da je ovo još jedan dokaz da izbori u Crnoj Gori nijesu ni slobodni ni pošteni.

„Nakon što je objavljen snimak na kome se jasno i nedvosmileno vidi kako generalni sekretar predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stjepović uzima kovertu u kojoj se nalazi 97,5 hiljada dolara, veoma je važno da sve releventne međunarodne adrese i Vas lično upoznamo sa ovim antologijskim skandalom“, navodi se u pismu.

Demokratski front za ponedjeljak je najavio predajukrivičnih prijava protiv predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, lidera DPS-aMila Đukanovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, najavio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.

Večeras se oglasila i vladajuća Demokratska partija socijalista saopštenjem u kome se navodi da vjeruju da će u “slučaju Atlas” institucije sistema obaviti svoj posao na nezavisan, profesionalan i nepristrasan način, navodeći da su postupci Duška Kneževića nedostojni ponašanja odraslog čovjeka.

Predsjednik Milo Đukanović i Specijalno tužilaštvo nijesu se oglašavali povodom emitovanja snimka i optužbi o nelegalnom finansiranju DPS-a.

XS
SM
MD
LG