Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Protestni skup u Nišu 'Stop teroru'


Sa protesta, Niš

Više hiljada građana okupilo se na protestu pod nazivom "Stop teroru - za Niš bez straha #1od5miliona" koji je na centralnom gradskom trgu u tom gradu organizovao Pokret mladih "Za Niš bez straha".

U ime organizatora, okupljenima se obratila pijanistkinja Marija Dinov, koja je rekla da građani Niša počinju borbu za "novo, suštinsko oslobađanje Nišlija".

"Naši izabrani politički elementi mogu i ne moraju da rade u našu korist, ali ni u kom slučaju ne smeju da rade protiv nas i ne smeju da nas terorišu - to pravo im niko nije dao. Zato smo se okupili večeras. Naša je dužnost da budemo protiv terora vlasti u svim njegovim pojavnim oblicima. Naša je dužnost da odbranimo naše sugrađane koji trpe taj teror", rekla je Dinov.

Ona je pročitala poruku protesta u kojoj se traže ostavke ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, "oslobađanje zarobljenih medija i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu".

Sa protesta je zatraženo i obezbeđivanje svih pružnih prelaza u Nišu, te vraćanje niškog aerodroma, elektrodistribucije i Regionalne privredne komore Nišu.

Zahtevano je i zaustavlajnje izvršitelja u "nemilosrdnim otimanju imovine socijalno ugroženima i obustavljanje isključenja struje građanima lošeg materijalnog stanja, zaustavlajnje partijskog zapošljavanja".

Na protestu je govorila Slavica Stojković iz sela Jelašnica kraj Niša, koja je izbegla iz Bosne i Hercegovine 1992. godine i nakon toga sa Kosova 1999.

"Moja su deca ostala bez oca, a ja bez muža pre šest meseci zbog duga za struju od 36 hiljada dinara. Moj muž se ubio jer nije mogao da plati struju. Ni tada, ni danas niko iz vlasti nije se javio da nam pomogne iako živimo u trošnoj kući, bez grejanja, od minimalne socijalne pomoći", rekla je Stojković.

Profesorka Filozofskog fakulteta Tijana Paunković izjavila je da je ovo protest "normalnih ljudi koji žive u teroru, strahu i nasilju i koji žele da prekinu to stanje".

"Nije većina građana Srbije izabrala da živi i da se valja u ovom blatu. Ja sam sigurna da će doći dan kada će svi reći – dosta", rekla je Paunković i dodala da građani okupljeni na protestu ne traže promenu vladalaca već promenu načina bavljenja politikom i vođenja države.

"Partijski interes nikada više ne sme da bude jači od odgovornosti građanima i zemlji u kojoj svi živimo", rekla je Paukonović.

Okupljanje je počelo odavanjem pošte nastradalima u nesreći na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova kod Niša, u kojoj je 21. decembra poginulo pet, a povređeno više od 30 osoba, ali i odavanjem pošte, kako su naveli "svim žrtvama" vlasti.

Nakon okupljanja na trgu građani su uz pištaljke, povike "stop teroru vlasti" i parole protiv aktuelne vlasti u Srbiji, krenuli u protestnu šetnju, koja je završena ispred gradske kuće, sedišta gradonačelnika Niša.

XS
SM
MD
LG