Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veleposlanstvo SAD: Podržavali smo hrvatsku kupovinu F-16


Sjedinjene Američke Države podržavale su hrvatsku kupovinu zrakopolova iz Izraela, ali su postojali tehnički uvjeti koji su morali biti zadovoljeni, kao što je uobičajeno u ovakvim vrstama prijenosa, rečeno je danas u Veleposlanstvu SAD u Zagrebu za Radio Slobodna Evropa.

Izraelsko Ministarstvo obrane priznalo je juče da ne može isporučiti Hrvatskoj 12 aviona F-16 Barak, a tijekom posjeta izaslanstva ovog ministarstva Zagrebu.

Kako se radi o američkim avionima koje je Izrael obogatio dodatnom opremom, SAD su trebale su dati suglasnost za ovu prodaju trećoj strani. Izrael, međutim, kako je kazao generalni direktor izraelskog Ministarstva obrane Udi Adam, nije uspio priskrbiti odobrenje za transfer tehnologije od SAD.

"Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima, te radile na tome da se taj prijenos realizira", navodi se u odgovoru dostavljenom na upit Radija Slobodna Evropa o izraelskoj prodaji zrakoplova F-16 Hrvatskoj.

"Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se omogućilo odobrenje prijenosa od strane Sjedinjenih Američkih Država. Svo ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time", priopćili su iz Veleposlanstva.

U priopćenju se navodi da SAD ostaju "predane pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova".

XS
SM
MD
LG