Dostupni linkovi

Sobranje u petak o izmenama Ustava


Sobranje, 10. januara 2019.
Sobranje, 10. januara 2019.

Makedonski parlament će, nakon nekoliko prolongiranja, u petak u podne ipak nastaviti sednicu koja je počela 9. januara o trećoj fazi ustavnih izmena koje proizlaze od Dogovora sa Grčkom o imenu zemlje. U međuvremenu, premijer Makedonije Zoran Zaev i njegovi saradnici pokušavaju da obezbede dvotrećinsku većinu koja je neophodna za usvajanje amandmana, a to je i razlog za prezakazivanje ove sednice za petak.

Zaev je izjavio da još uvek traju razgovori sa pokretom Besa Biljala Kasamija, partije Albanaca koja ima dvojicu poslanika u Sobranju, o formulaciji oko državljanstva u Dogovoru sa Grčkom.

“Suština Besa-e je da se formulacijom 'makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' ne dobije utisak da će Albanci, Turci, Srbi, Vlasi, Romi i svi drugi u Makedoniji, biti Makedonci. Traže se tehnički aspekti za rešavanje problema, radimo da nađemo rešenje o tehničkim formulacijama kako bi državljanstvo za sve bilo 'makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije', a da ipak Albanci i druge etničke zajednice ne budu Makedonci, jer oni su Albanci iz Makedonije, Turci iz Makedonije itd.”, istakao je Zaev, dodajući da se Makedonci ne trebaju bojati da neka albanska partija ili poslanik traže da se ugrozi identitet.

Svi se zalažemo da taj identitet, koji je bio osporavan, konačno bude zagarantovan. Albanci su to uradili i na referendumu i podrškom Dogovora iz Prespe, a istovremeno i mi Makedonci nemamo nameru da preinačimo bilo čije etničko osećanje ili pripadnost. To su ljudske vrednosti i prava, rekao je Zaev.

U međuvremenu, pred zgradom Sobranja se održava protest na kome okupljeni građani traže da se Ustav ne menja i da ime države ostane kao i do sada - Republika Makedonija.

Protest ispred Sobranja, 10. januar
Protest ispred Sobranja, 10. januar

Opoziciona stranka VMRO DPMNE ne učestvuje na sednici Sobranja, a njen lider Hristijan Mickoski od srede, 9. januara se priključio protestu pred parlamentom.

Inače, prvi amandman koji je predložila Vlada odnosi se na promenu reči “Republika Makedonija” rečima “Republika Severna Makedonija” u celom tekstu Ustava. Drugi amandman se odnosi na odluke i proglas ASNOM-a (Antifašističko Sobranje narodnog oslobođenja Makedonije) iz 1944. godine, kojima se dodaje i Ohridski okvirni ugovor iz 2001 godine. Treći predviđa da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država. U četvrtom amandmanu se navodi da Republika štiti, garantuje i neguje kulturno nasleđe makedonskog naroda, kao i pripadnike koji žive u inostranstvu.

Zajedno sa amandmanima, Vlada je dostavila Sobranju i ustavni zakon o njihovom sprovođenju, u kome se između ostalog navodi da ukoliko Grčka ne ratifikuje Dogovor, amandmani ne stupaju na snagu, kao i to da će državljanstvo biti “makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG