Dostupni linkovi

Manafort pod istragom zbog odavanja podataka


Paul Manafort (na fotografiji desno) ispred federalnog suda u državi Virginia, mart 2018.
Paul Manafort (na fotografiji desno) ispred federalnog suda u državi Virginia, mart 2018.

Paula Manaforta, bivšeg šefa izborne kampanje američkog predsjednika savezno tužilaštvo sumnjiči da je davao anketne podatke vezane uz predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016. svom poslovnom partneru koji je imao navodne veze sa ruskom obavještajnom službom.

To se saznalo iz dijelova sudskog podneska Manafortove obrane koji su javno objavljeni iako su prije slanja dokumenta u sudsku proceduru Manafortovi odvjetnici pokušali zacrniti dio podataka o istraživanjima javnosti i anketnim podacima, kao i druge i druge informacije o Manafortovoj kontaktima s Konstantinom Kilimnikom, koji je prema saznanjima glavnog istražitelja Roberta Muellera bio povezan sa ruskim obavještajcima.

Usprkos nastojanjima Manafortove odbrane, novinari, između ostalih Voxa i Guardiana, su shvatili da bi zacrnjeni dijelovi sudskog podneska mogli biti elektronski obnovljeni, te su objavili necenzuriranu verziju na Twitteru. Agencija Reuters nije tražila neovisnu analizu podneska koji je ubrzo zamijenjen u javnoj bazi podataka s ispravno redigiranom verzijom.

Manafortovi odvjetnici nisu odgovorili na zahtjev da komentiraju ovo pitanje. Glasnogovornik specijalnog tužioca Roberta Muellera odbio je bilo kakvo izjašnjavanje, dok se Kilimnikom nije moglo stupiti u kontakt.

Prema neredigiranoj verziji objavljenoj on-line, zacrnjeni dijelovi su pokazali da je Mueller optužio Manaforta da laže o svojoj razmjeni podataka o Trumpovoj predsjedničkoj kampanji Kilimnikom.

Na društvenim mrežama također se navodi da Muellerrov ured vjeruje da je Manafort lagao tužiteljima o svojim razgovorima s Kilimnikom o "ukrajinskom mirovnom planu" i sastanku koji je imao s njimkad su obojica bili u Madridu.

Muellerrov (Robert Muller na fotografiji) ured vjeruje da je Manafort lagao tužiteljima o svojim razgovorima s Kilimnikom
Muellerrov (Robert Muller na fotografiji) ured vjeruje da je Manafort lagao tužiteljima o svojim razgovorima s Kilimnikom

Podnesak nije pružio dodatne pojedinosti o sastanku u Madridu koji je prema Muellerovoj istrazi, između ostalog, uključivao ukidanje američkih sankcija protiv Rusije, što su potvrdili pojedinci upoznati s ovim slučajem.

U dokumentu su Manafortovi odvjetnici naveli sudsku prijavu iz decembra u kojoj je Mueller tvrdio da je Manafort "priznao" da je razgovarao o mirovnom planu, dok su odvjetnici tvrdili da se njihov klijent naprosto naknadno sjetio nekih detalja iz prošlosti.

Nenamjerna otkrića pružila su rijetki uvid u pojedinosti koje su trebale ostati privatne, dok se Manafortovi odvjetnici i Muellerov ured bore oko toga je li Manafort laganjem prekršio sporazum o priznanju krivnje koji je postignut u septembru.

U decembru je Mueller optužio Manaforta za "višestruke prepoznatljive laži" u vezi s pet predmeta, uključujući njegove kontakte s Kilimnikom, kao i kontakte s dužnosnicima Trumpove administracije tokom 2018.

Manafortovi odvjetnici su u to vrijeme tvrdili da njihov klijent nikada nije namjerno davao netočne informacije tužiteljima, te su zamolili sud da razmotri hoće li osporiti Muellerove tvrdnje ili će nastaviti s izricanjem presude.

"Obrana osporava zaključak Vlade i tvrdi da bilo kakve navodne pogrešne tvrdnje, u mjeri u kojoj su se uopće dogodile, nisu bile namjerne", napisali su Manafortovi odvjetnici u podnesku sudu, te su dodali da neće tražiti dokazno ročište kako bi osporili Muellerove navode o lažima njihovog klijenta , tvrdeći da bi se ta pitanja mogla riješiti u izvještaju i prije izricanja kazne.

Inače, ovo je prvi put da ju istražitelji optužili Manforta da je podijelio informacije vezane za predsjedničke izbore sa svojim ruskim kontaktima.

Agencija Associated Press navodi da to otvara mogućnost da je Rusija koristila insajderske informacije iz Trumpove kampanje i tako utjecala na ishod samih izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG