Dostupni linkovi

Iseljenici iz BiH pokreću biznis u domovini


​​USAID-ov projekat "Diaspora Invest" započeo je travnju 2017. godine s ciljem privlačenja investitora iz bh. iseljeništva (Ilustrativna fotografija)
​​USAID-ov projekat "Diaspora Invest" započeo je travnju 2017. godine s ciljem privlačenja investitora iz bh. iseljeništva (Ilustrativna fotografija)

U iseljeništvu danas živi više oko 1,6 milijuna Bosanaca i Hercegovaca i njihova novčana podrška u bruto društvenom proizvodu Bosne i Hercegovine iznosi 14 posto. Iako godinama žive u inozemstvu sve je veći broj onih koji se odlučuju vratiti u rodno mjesto i započeti vlastiti biznis.

U tome im pomaže projekat "Diaspora Invest" Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čija je realizacija počela prije 18 mjeseci. Do sada su financijski pomogli preko 50 kompanija koje su pokrenuli bh. iseljenici, u vidu grantova i drugih vrsta pomoći, a te kompanije su uložile u BiH preko tri i pol milijuna eura vlastitog novca.

Dragan Čokljat rođen je u mjestu Ravno u Hercegovini, no duži niz godina radi i živi u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina odlučio se vratiti u rodno mjesto i započeti biznis u podučju hotelijerstva i turizma. U okviru porjekta "Diaspora Invest" dobio je grant od oko 25.000 eura.

"Ovaj novac će mi značiti mnogo. U Ravnom sam otvorio hotel i novac koji sam dobio pomoći će mi u opremanju samog hotela", kazao je Čokljat.

Sličnu stvar napravila je i Enisa Larsson iz Prijedora, koja godinama živi u Švedskoj. U rodnom gradu pokrenula je firmu "Agroplus", koja se bavi voćarstvom. Na čelu firme danas je inžinjer poljoprivrede Dragan Zorić, koji kaže da je zadovoljan kako se firma razvija. U okviru projekta "Diaspora Invest" također su dobili grant od 25.000 eura.

"Što se tiče proizvodnje voća jako smo zadovoljni, u pogledu kvaliteta i prinosa. Novac koji smo dobili pomoći će nam da napravimo hladnjaču da bi sačuvali kvalitet voća. Do sada nam je znatna količina voća propadala", dodaje Zorić.

Medina Rahman Čaušević direktorica je firme koja je fokusirana na izradu metalnih konstrukcija u Prijedoru, koja je također prije tri godine pokrenuta kapitalom iz dijaspore. Kaže da su također dobili pomoć u projektu "Diaspora Invest".

"Nismo dobili novac, ali smo dobili pomoć u vidu treninga za naše CNC programere. Platili su nam oko 75 sati obuke za te kadrove", dodaje Rahman Čaušević.

USAID-ov projekat "Diaspora Invest" započeo je travnju 2017. godine s ciljem privlačenja investitora iz bh. iseljeništva. Šef projekta Sanjin Arifagić kaže kako je velik interes bh. iseljenika za ulaganje u BiH.

"Ono što se potvrdilo u implementaciji projekta u proteklih dvadesetak mjeseci bh. iseljenici kada se odluče da investiraju u Bosnu i Hercegovinu investiraju u mjesto odakle su potekli, što mislim da je jako dobra informacija i za one lokalne zajednice koje imaju problem da privuku investitore bilo strane ili domaće. Mislim da se trebaju okrenuti ljudima iz bh.dijaspore i da njima promoviraju svoje gradove", naglasio je Arifagić.

Arifagić dodaje kako je pomenuti projekat dokaz da bh. dijaspora ima velik potencijal i da Bosnu i Hercegovinu može imati koristi na društvenom, ekonomskom, kulturnom i svim drugim područjima. To su prepoznale i domaće vlasti, dodaje on.

"Prvi put je Vijeće ministara BiH pokrenulo neke sistemske aktivnosti. Prvi put je prošle godine usvojena Politika za saradnju s bh. dijasporom. A u ovom trenutku se radi i na izradi Strategije, iza koje stoji Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH", zaključuje Arifagić.

Projekat "Diaspora Invest" trajat će do 2022. godine, a ukupni budžet grantova iznosi preko šest milijuna američkih dolara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG