Dostupni linkovi

Pregovori o otvaranju vlade i tokom vikenda, Tramp ne popušta


Donald Tramp ispred postera sa svojim likom

Lilderi Predstavničkog doma i Senata Sjedinjenih Američkih Države nastavljaju tokom dana razgovore o otvaranju vlade. Federalna vlada delimično je zatvorena od 22. decembra, prenosi Glas Amerike.

Demokrate tvrde da neće prihvatiti predlog budžeta u kojem se odobravaju sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom, na čemu insistira predsednik Donald Tramp.

Zbog nemogućnosti da se dogovore oko budžeta i zatvaranja vlade, 800 hiljada federalnih radnika je ili na prinudnom odmoru ili radi bez plate.

Tramp je zapretio da bi, ako mu se ne odobri 5,6 milijardi dolara za zid, vladu mogao da drži zatvorenom "mesecima, pa i godinama".

Jutros je na Tviteru ponovo prebacio odgovornost na demokrate i napisao da bi "lako mogli da okončaju zatvaranje vlade kada bi pristali na zid na granici sa Meksikom".

Tramp je posle sastanka sa demokratama u petak rekao da postoji mogućnost da proglasi vanredno stanje i zaobiđe Kongres u proceduri odobravanja sredstava za zid.

Tramp tvrdi da stotine hiljada federalnih radnika, koji sada rade bez plate, podržava njegov stav o sigurnosti na granici.

Tramp je rekao da je sastanak sa demokratama u petak bio "veoma produktivan" u rešavanju problema zatvorene vlade, iako su demokrate sastanak okarakterisale drugačije.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi je rekla da je sastanak bio "žustar" i ponovila da se problemi mogu rešavati kada se otvori vlada.

Iako demokrate tvrde da nema napretka, Tramp kaže da on i demokrate imaju isti cilj - da otvore vladu.

Predstavnički dom Kongresa, u kome su većinu u četvrtak preuzele demokrate, usvojio je svoj predlog budžeta za otvaranje federalne vlade, ali se u njemu ne navodi stavka od 5,6 milijardi dolara za zid na granici sa Meksikom.

"Nećemo pristati na zid", rekla je Nensi Pelosi, predsedavajuća donjeg doma i istakla da se za taj novac može obezbediti granica na drugačiji način - kroz bolju tehnologiju i više graničnih patrola.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je da predlozi koje je usvojio Predstavnički dom služe za "političko pozorište".

Ipak, Senat je prošlog meseca usvojio identičan predlog budžeta - dok su republikanci još kontrolisali i Predstavnički dom.

XS
SM
MD
LG