Dostupni linkovi

Gajović za RSE: Odluka Medijske koalicije ne ugrožava strategiju


Verujem da ima mesta da se razgovara: Aleksandar Gajović

Odluka Medijske koalicije da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima neće ugroziti dalji tok izrade medijske strategije, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

„Nacrt medijske strategije je priveden kraju. Članovi radne grupe su ga potpisali i taj dokument je predat predsednici Vlade (Ani Brnabić, prim. RSE) i sada se ide u dalji tok, to jest u javnu raspravu u nekoliko gradova Srbije. Mislim da će taj dokument u realnom vremenu biti donet“, kaže Gajović.

Podsetimo, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Lokal pres i Asocijacija onlajn medija (AOM) je u petak saopštila da je suspendovala dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima zato što, kako su naveli, nijedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.

Milan Jovanović: 'Neće me naterati da prestanem sa istraživanjem'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Aleksandar Gajović kaže da je zatečen ovakvom odlukom, ali dodaje da veruje da ona nije konačna.

„Verujem da ima mesta da se razgovara, da sednemo za sto i razgovaramo o tome u čemu je problem sa tim zahtevima koje su oni polovinom avgusta dostavili. Krivo mi je i žao što je do toga došlo, iz prostog razloga što smo nešto zajednički započeli na medijskim reformama 2018. godine, ali nas tek pravi posao očekuje u 2019. godini. Tu mislim na izmenu i dopunu medijskog seta zakona“, rekao je Gajović.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja kaže da ne oseća ličnu odgovornost zbog toga što veliki broj zahteva medijske koalicije nije ispunjen. Prema njegovim rečima, „mnogo toga je već urađeno“ kada su u pitanju zahtevi medijskih udruženja.

„Pre svega bih pomenuo pravilnik o medijskom sufinansiranju medijskih sadržaja koji je izmenjen i dopunjen u okviru postojećih zakona. U tom smislu, jedan od njihovih zahteva je ispunjen“, rekao je Gajović.

Pogoršano stanje u medijima u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
Direktan link

Brnabić: Ostajem otvorena za dijalog sa medijima

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je čudi odluka Medijske koalicije o suspendovanju dijaloga sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima i poručila da ostaje otvorena za dijalog.

"Čudi ovakva odluka, saopštena na ovakav način. Uvek sam bila tu za razgovore sa medijima i mislim da je primereno da se ovako nešto saopšti direktno, a ne putem saopštenja. Ostajem otvorena za dijalog sa onima koji žele da nastave da rade na ovoj problematici", rekla je Brnabić za agenciju Beta.

Brnabić je kazala da se sa predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja videla na sastanku 27. decembra kada joj je uručen nacrt Medijske strategije.

"Tada smo, kao i uvek do sada, otvoreno razgovarali o svim temama i jasno mi je rečeno da rešavanje otvorenih pitanja u okviru Koordinacionog tela za saradnju sa medijima ide sporo i da postoji nezadovoljstvo, ali nije najavljena mogućnost suspenzije dijaloga i napuštanja ovog formata od strane određenih medijskih i novinarskih organizacija", istakla je predsednica Vlade Srbije.

U svom obrazloženju odluke da suspenduju dijalog, novinarska i medijska udruženja navode da su ušla su u dijalog sa predstavnicima vlasti posle više puta ponovljenog obećanja premijerke Ane Brnabić da Vlada Srbije želi zajedno sa asocijacijama i međunarodnim organizacijama da radi na pronalaženju rešenja za akutne probleme medijske scene.

"U dijalog smo ušli oprezno, uz brojne ograde, ali ipak u nadi da će rezultati našeg rada biti vidljivi u relativno kratkom vremenskom periodu, pogotovo zbog aktivnog učešća međunarodnih organizacija i institucija u njemu. Na žalost, osim verbalnih uveravanja, vlast apsolutno nije iskazala političku volju i rešenost da poboljša situaciju u sferi medija i medijskih sloboda, naprotiv, skoro svakodnevno do nas pristižu veoma loše vesti sa medijske scene", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG