Dostupni linkovi

Vlasnik supermarketa izvinio se romskoj operskoj pevačici zbog diskriminacije


Ilustracija

Kompanija Delez Srbija izvinila se operskoj pevačici romske nacionalnosti Nataši Tasić Knežević, ocenjujući da je će situacija u u njihovom supermaketu u Novom Sadu "ostati usamljen primer neodgovarajuće reakcije pojedinca".

Delez je u saopštenju naveo da je sa radnicima započet proces interne kontrole postupanja prilikom oglašavanja senzora i ophođenja prema kupcima.

"Odmah smo stupili ukontakt sa gospodjom Tasić Knežević i još jednom joj lično uputili izvinjenje zbog nelagode koju je doživela", navodi se u saopštenju.

Operska pevačica Nataša Tasić Knežević objavila je u subotu na svom Fejsbuk profilu da su je u jednom supermarketu u Novom Sadu javno pretresali pod sumnjom da je nešto ukrala.

Ona je u video snimku navela da je u supermarket Maksi u blizini železničke stanice ušla kako bi kupila indijski orah, ali pošto ga nije našla, krenula je prema izlazu kada se oglasio senzor. Iako su u istom trenutku iz prodavnice zajedno s njom izlazile još dve osobe, osoblje je zaustavilo samo nju, jedinu Romkinju.

"Jedino su meni tražili da celu torbu ispraznim, sve džepove, skinem jaknu, sve kompletno, i da izađem napolje", ispričala je Tasić Knežević.

Dodala je i da joj se poslovođa supermarketa izvinila, ali da su joj pojedini prisutni kupci dobacivali da se zna zašto baš nju pretresaju, aludirajući na njenu nacionalnost.

Nataša Tasić Knežević je sopran, solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a 2012. godine OEBS ju je proglasio jednom od najistaknutijih Romkinja u svetu.

Predsednicа Koordinаcionog telа zа rodnu rаvnoprаvnost i ministarska za saobraćaj, građevinarstvo i infrastrukturu Zorаnа Mihаjlović osudila je ponаšаnje premа operskoj pevаčici.

"Niko ne sme dа se ponаšа premа Romimа i Romkinjаmа kаo dа su grаdjаni drugog redа. Srbijа je njihovа držаvа kаo što pripаdа i svimа ostаlimа i oni morа dа imаju jednаkа prаvа kаo i svi ostаli grаdjаni i grаdjаnke. Držаvа se zа to bori, а ovаkvi pojedinаčni postupci su skаndаlozni i zа svаku osudu", navela je Mihajlović u saopštenju.

XS
SM
MD
LG