Dostupni linkovi

EU poziva Kosovo da preispita odluku o proširenju carina


Cola-cola
Cola-cola

Šefovi misija Europske unije (EU) pozivaju Vladu Kosova da preispita odluku o proširenju carina.

"Sa zabrinutošću primjećujemo odluku Kosova da proširi uvozne carine od 100 posto i na proizvode međunarodno priznatih marki drugih zemalja, uključujući zemlje EU, koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju.

"Želimo ponoviti poruku EU da uvođenje carina ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima i da je u suprotnosti s prijašnjim obavezama Kosova prema regionalnoj integraciji i obavezama koje je Kosovo preuzelo u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SSP). Stoga, pozivamo kosovsku Vladu da preispita svoju odluku i ukine carine. To bi bila ispravna odluka da se u napretku Kosova i njegovih građana nastavi europska težnja za sadašnjost i budućnost", dodaje se u saopćenju.

Vlada Kosova je u petak odlučila da se carina od 100 posto uvede i na robu međunarodnih brendova koja se proizvodi u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ta odluka će stupiti na snagu 1. januara.

Na zahtjev ministra trgovine i industrije Endrita Šalje, Vlada je izmijenila raniju odluku i odlučila da ta mjera važi za sve kompanije bez obzira na porijeklo. Ranija odluka Vlade Kosova je važila samo za robu srpskog i bh. porijekla, ali ne i za strane brendove čija se roba proizvodi u Srbiji i BiH.

Pročitajte - Kosovo: Takse i na robu međunarodnih brendova proizvedenu u Srbiji i BiH

XS
SM
MD
LG