Dostupni linkovi

Trump posjetio američke snage u Iraku


Trump u obraćanju trupama SAD-a u zračnoj bazi Al Asad, Irak
Trump u obraćanju trupama SAD-a u zračnoj bazi Al Asad, Irak

Predsjednik SAD-a Donald Trump (Tramp) stigao je u nenajavljenu posjetu američkim vojnicima u Iraku, njegovu prvu posjetu američkim trupama u nekoj nestabilnoj oblasti. S njim je i prva dama Melania Trump.

Avion s američkim predsjednikom sletio je poslije pada mraka u zračnu bazu zapadno od Bagdada. On je u Washingtonu ostavio nerazjašnjenu situaciju s djelomičnom blokadom saveznih institucija.

"Predsjednik Trump i prva dama otišli su u Irak... da posjete naše trupe i naše vojne komandante da im zahvale na njihovom angažovanu, njihovom uspjehu i žrtvama i da im požele sretan Božić", napisala je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders (Sara) na Twitterz uz sliku para u društvu vojnika u uniformi.

Trumpova posjeta je uslijedila nakon njegove najave da povlači američke snage iz susjedne Sirije. On je rekao novinarima na letu da uopće ne planira povući američke vojnike iz Iraka.

Rekao je da želi vratiti američke trupe iz Sirije i da Irak može i dalje služiti kao baza s koje se mogu provoditi napadi na ekstremiste "Islamske države" u Siriji ukoliko to bude potrebno.

Trumpova odluka da izvuče Amerikance iz Sirija zapanjila je njegove savjetnike za nacionalnu sigurnosz i saveznike, te podstakla ostavku ministra odbrane Jimma Mattisa (Džim Matis).

Trump koji idućeg mjeseca ulazi u treću godinu na vlasti, kritiziran je zato što nije posjetio američke trupe koje se nalaze u opasnim zonama. On je rekao za AP u oktobru da ne misli da je takva posjeta "pretjerano potrebna".

XS
SM
MD
LG