Dostupni linkovi

Ostavka američkog ministra odbrane


Jim Mattis
Jim Mattis

Ministar odbrane Sjedinjenih Država Jim Mattis (Džim Matis) podnio je ostavku koja će stupiti na snagu krajem februara, objavljeno je u Washingtonu.

Ostavka stiže dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump (Tramp) objavio da će sve američke trupe povući iz Sirije.

Mattis je kao razlog u pismu naveo razlike između njega i Trumpa, dok je američki predsjednik na Twitteru napisao "da je Mattis bio od velike pomoći u ubjeđivanju saveznika i drugih zemlja da plaćaju svoj dio vojnih obaveza".

Trump nije imenovao njegovog nasljednika, ali je najavio da će novog ministra odbrane izabrati ubrzo.

U pismu ostavke Mattis je naveo da je "tretirao saveznike sa poštovanjem" i koristio "sva sredstava američke moći da osigura zajedničku odbranu".

"Pošto imate pravo da imate sekretara odbrane čija su gledišta više saglasna sa Vašim o ovim i drugim pitanjima, vjerujem da je ispravno da podnesem ostavku", naveo je general Mattis u pismu.

Portparolka Bijele kuće Sarah Sanders (Sara) novinarima je rekla da je Mattis u predsjednikovoj službi bio dvije godine.

"Imali su (Mattis i Trump) dobre odnose. Ja sam tome lično svjedočila u više prilika. Oni su se saglasili da se ne slažu u kući ali opet tone znači da ne možete imati dobre odnose sa nekim. On je obrazložio zašto podnosi ostavku. I mimo toga apsurdno je bilo pitati", kazala je Sanders.

"Sekretar Mattis je došao, susreo se sa predsjednikom i oni su donijeli odluku. I on neće otići još par mjeseci ali je odluku želio da donese danas", dodala je Sanders.

Liderka manjine u Predstavničkom domu Nancy Pelosi (Nensi) je rekla da je potresena viješću o ostavci Mattisa.

"Potresena sam sa ovom viješću zbog toga što je general, sekretar Mattis patriota. Mislim da svi u ovoj zemlji treba da pročitaju ovo pismo ostavke. Ovo je pismo velikog patriotizma, poštovanja predsjednika a istovremeno i iskazivanje njegovih vrijednosti", rekla je Pelosi.

I lider demokratske manjine u senatu Chuck Schumer (Čak Šumer) je iskazao opštu zabrinutost, zbog odlaska čovjeka za kojeg se vjerovalo da u Trumpovoj uzdrmanoj administraciji pruža stabilnost i da je, kako to američki mediji zovu, bio jedan od posljednjih "odraslih u sobi".

"Sekretar Mattis je bio jedan od nekoliko simbola, nekoliki mjesta snage i stabilnosti u ovoj administraciji. Sve što ukazivalo stabilnost, sve što je ukazivalo snagu i znanje napušta ovu administraciju. Bivši šef kabineta general John Kelly (Džon Keli), general Mattis i mnogi drugi, McMaster (H. R. McMaster - Mekmaster - bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, prim. nov.). Tačno! Sada je potpuni haos u ovoj administraciji", riječi su Schumera.

Schumer: Mattis je bio stabilnost ove administracije
Schumer: Mattis je bio stabilnost ove administracije

Evropa je sa uznemirenošću reagovala na ostavku Mattisa i to, kako navodi britanski The Guardian, sa mješavinom panike, dezorijentacije i ljutitih koraka da bi "ograničili štetu koju će nanijeti odlazak Mattisa".

"Njegovom ostavkom Evropa gubi jednog od svojih najpouzdanijih sagovornika i čvrstog podržavaoca transatlantske alijanse NATO-a", navodi se.

Na odlazak Mattisa se u Evropi gleda kao na alarmirajući simbol Trumpove odlučnosti da lično preduzme vođenje vanjske politike.

Evropska unija (EU) ukazuje na sadržaj pisma ostavke u kojem je Mattis naglasio potrebu tretiranja saveznika sa poštovanjem što je odjeknulo širom Starog kontinenta koji se "osjeća otuđenim zbog Trumpovih stalnih uvreda i kapriciranja sa saveznicima".

Osim toga, evropski ministri su uplašeni zbog povlačenja američkih trupa iz Sirije i Avganistana.

U srijedu je Trump objavio odluku o povlačenju 2.000 američkih vojnika iz Sirije, uz obrazloženje da je "Islamska država" poražena.

Vijest koja je dočekana sa oštrom kritikom, u suprotnosti je sa Mattisovom pozicijom o ratu u Siriji.

Trump u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće
Trump u Ovalnoj kancelariji Bijele kuće

Svjetske agencije izvještavaju da su se Mattis i drugi savjetnici za nacionalnu sigurnost protivili toj odluci, uz ocjenu da je Rusiji, Iranu i Turskoj predata pobjeda.

Reuters citira neimenovanog zvaničnika Bijele kuće koji je rekao da je Mattis podnio ostavku tokom sastanka sa Trumpom, nakon što su dvojica američkih zvaničnika iskazali različita mišljenja o nekim pitanjima.

"Vjerujem da moramo biti rezolutni i neupitni u našem pristupu onim zemljama čiji se strateški interesi u sve većoj suprotnosti sa našim", naveo je Mattis u pismu ostavke.

"Jasno je da Kina i Rusija, na primjer, žele da oblikuju svijet u skladu sa njihovim autoritarnim modelom, koristeći ovlasti veta nad drugim nacijama i njihovim ekonomskim, diplomatskim i bezbjednosnim odlukama da bi promovisali sopstvene interese na štetu svojih susjeda, Amerike i naših saveznika", precizirao je.

Mattis je posljednji u nizu visokih zvaničnika Trumpove administracije koji odlazi zbog manje-više otvorenog neslaganja sa američkim predsjednikom.

Jim Mattis (68) je general-marinac sa četiri zvjezdice i četrdeset godina karijere.

Istovremeno, SAD pravi planove o povlačenju polovine od 14.000 svojih vojnika koji služe u Avganistanu, navode američki zvaničnici. To je oštra promena u Trumpovoj politici s ciljem da primora talibane da prihvate pregovore poslije više od 17 godina ratovanja, navodi AP.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da bi vojnici mogli da budu povučeni do ljeta, ali da konačna odluka nije donesena. Nije preciziran ni tačan broj vojnika koji bi trebalo da bude povučen iz Avganistana, ali je navedeno da bi moglo biti izmješteno do polovine ukupnog kontigenta.

Trump je dugo bio za povlačenje vojnika iz Avganistana, ali ga je dosadašnji ministar odbrane ubijedio da treba da ostanu i vrše pritisak na talibane i bore se protiv ekstremista "Islamske države".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG