Dostupni linkovi

Marković: Devet hiljada kompanija sa jednim zaposlenim


Duško Marković

Neformalna ekonomija, odnosno rad na crno, jeste neetički, nedostojanstven i zakonom kažnjiv, na šta država mora da odgovori zajedno sa privrednicima, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Marković je na godišnjem sastanku u Privrednoj komori Crne Gore rekao da je siva ekonomija ozbiljan izazov i ključni deficit čitave privrede.

"Siva ekonomija je pogubna, ne samo za zapošljavanje i održivost kompanija, nego za svijest našeg čovjeka", naveo je Marković.

On je istakao da nije logično imati 9.000 kompanija sa jednim zaposlenim i dodao da je to prevara i krađa državnog novca.

"Ko to u Crnoj Gori i svijetu može da ostvaruje profit sa jednim zaposlenim? Da li može jedan kafić ili restoran da radi sa jednim zaposlenim? Nije logično", kaže Marković.

On je podsjetio da je u Crnoj Gori za deset mjeseci povećan broj zaposlenih za više od 9.400, kao i da je izdvojeno 320 miliona eura za kapitalni budžet u sanacionoj godini.

"Nažalost, naši oponenti, koji sjede kući i primaju plate, niti žele da vide ni konstatuju, a mislim da neki ni ne razumiju", naveo je crnogorski premijer.

Marković je rekao da će krajem januara biti održana vanredna sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će privreda biti oslobođena opterećenja većeg od dva miliona eura po osnovu komunalnih taksi.

"Prema mom mišljenju, nije logično da na kafu u Šavniku od 60 centi plaćate 21 odsto PDV-a, a na primorju za kafu od tri eura sedam odsto PDV-a", smatra Marković.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG