Dostupni linkovi

Rusija pokreće istragu protiv BBC-ja


Sjedište BBC-ja, London
Sjedište BBC-ja, London

Ruska medijska regulatorna agencija objavila je u petak da je pokrenula istragu o aktivnostima britanskog javnog emitera BBC-ja, potez koji je opisan kao odgovor na pritisak na ruski TV kanal u Velikoj Britaniji.

Iz agencije za regulaciju medija Roskomnadzora u saopćenju su naveli da razmatraju aktivnosti kanala BBC World i internet stranica BBC-ja, kako bi se utvrdilo da li se pridržavaju ruskog zakona.

Rečeno je da su ove provjere odgovor na odluku britanskog regulatora za medije Ofcoma, koji je u četvrtak izjavio da je ruski emiter RT prekršio pravila nepristranosti u nekim od svojih informativnih emisija.

Kremlj je saopćio da su ruski državni organi u više navrata izrazili zabrinutost zbog izvještavanja BBC-ja o Rusiji i akcijama Moskve u Siriji.

"Mnoga pitanja o BBC-ju u pogledu tendencioznog pokrivanja događaja, u smislu da ih ne pokrivaju kao posmatrači već na unaprijed planiran i politički motivisan način, akumulirala su se tokom dugog perioda", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

Odnosi Rusije i Velike Britanije pogoršani su nakon trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Britaniji.

Rusija je negirala umiješanost.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG