Dostupni linkovi

'Operacija zaraza': Razotkrivanje moskovske mašine za dezinformisanje


Iz dokumentarnog filma 'Operacija zaraza'
Iz dokumentarnog filma 'Operacija zaraza'

'Operacija zaraza' je dokumentarni film New York Timesa koji počinje u Sovjetskom Savezu 1959. godine, kada autori smještaju početak jednog od najvećih svjetskih mehanizama za dezinformisanje.

Koristeći animacije i veoma uvjerljive intervjue sa sovjetskim agentima za dezinformisanje, ovaj dokumentarni film rekonstruiše sovjetski priručnik pomoću kojeg su stvorene viralne laži u doba prije interneta.

Film razotkriva moskovske kampanje za dezinformisanje, prikazujući ih kao visoko organizirane i dobro finansirane vojne obavještajne napore od 1960-ih godina, čija je svrha bila da destabilizuju Zapad, tako da nekada Sovjetski savez, a sada Rusija mogu lakše zastrašivati zemlje jednu po jednu.

Ovaj priručnik za obmanjivanje se sada oponaša širom svijeta, od Indije do Mjanmara i Vašingtona, kažu autori, objašnjavajući da je današnja kriza lažnih vijesti stara, a ne nova priča, i stoga s "Operacijom zaraza" pokušavaju promijeniti način na koji se čita vijest:

"Rusko miješanja u izbore u Sjedinjenim Državama nije obmana. To je vrhunac decenijama duge moskovske kampanje da uništi Zapad. 'Operacija zaraza' otkriva načine na koje se jedna od osnovnih sovjetskih taktika - objava laži o Americi - nastavlja danas, od Pizzagate do Džordža Soroša (George Sorosa).

Upoznajte KGB-ove špijune koji su osmislili ovaj virus i američke jedinice za istinu koje su pokušavale - i još uvijek pokušavaju - da se bore protiv njega. Zemlje od Pakistana do Brazila sada raspravljaju o stvarnosti, a u najvećoj pobjedi Vladimira Putina, Amerikanci koriste rusku strategiju jedni protiv drugih, a da toga nisu svjesni."

Video možete preuzeti preko opcije 'embed' sa YouTube stranice New York Timesa, a titlove sa prevodom možete pokrenuti na opciji 'captions' odabirom jednog od ponuđenih jezika.

XS
SM
MD
LG