Dostupni linkovi

Katalonske separatističke vođe prekidaju štrajk glađu


"Sloboda političkim zatvorenicma", natpis u Katalonskom odeljenju za obrazovanje

Četiri katalonska separatistička lidera koji se nalaze u zatvoru prekinuli su štrajk gladju posle više od dve nedelje jer smatraju da je njihov protest postigao svoj cilj, rekla je njihova portparolka.

Govoreći u ime političara koji čekaju sudjenje zbog uloge u prošlogodišnjem pokušaju odvajanja Katalonije od Španije, Pilar Kalvo rekla je danas da je štrajk glađu privukao pažnju na položaj separatista i podstakao španski Ustavni sud da preispita neke od njihovih žalbi, što im omogućuje da svoj slučaj podnesu Evropskom sudu za ljudska prava.

Aktivista za nezavisnost koji je postao političar Žordi Sančes i bivši član katalonske regionalne vlade Žordi Turul počeli su štrajk glađu 1. decembra.

Bivši regionalni ministri Žozep Rul i Žoakim Forn su se pridružili dva dana kasnije. Ustavni sud je naveo da njihove žalbe idu redovnim sudskim tokom.

Zabranjeni referendum o nezavisnosti u Kataloniji u oktobru 2017, nasilni napori španskih vlasti da ga zaustave i proglašenje nezavisnosti katalonskih vlasti koje je usledilo, doveli su do toga da centralna španska vlast preuzme upravu nad tom oblašću.

XS
SM
MD
LG