Dostupni linkovi

Desetine hiljada građana na godišnjici referenduma u Kataloniji


Desetine hiljada građana Katalonije okupili su se u centru Barselone u ponedjeljak na obiljžavanju prve godišnjice referenduma o nezavsnosti, dok su neki od demonstranta kratko pokušali da blokiraju puteve i pruge u ovom sjeveroistočnom španskom regionu.

Velike mase studenata napunile su glavni centralni trg, mašući tradicionalnom katalonskom zastavom, žute, crvene i plave boje i uzvikujući "Prvi oktobar, nema oproštaja, nema zaborava". U njihovoj blizini drugi su bacali dimne bombe i pravili vatromet.

Vlada prethodnog španskog premijera Mariana Rajoya uvela je nakon prošlogodišnjeg referenduma, koji je obilježilo brutalno nasilje policijskih snaga zvaničnog Madrida nad glasačima, direktnu upravu nad ovom najbogatijom španskom regijom i pohapsila njihove lidere, dok se tadašnji katalonski predsjednik Carles Piugdemont sklonio u Brisel.

Izbori koji su uslijedili u decemebru prošle godine pokazali su duboku podijeljenost tog regiona i ponovo na vlast vratili partije koje se zalažu za nezavisnost, mada je jedna unionistička stranka pojedinačno dobila najviše glasova.

Istraživanja javnog mnjenja u Kataloniji pokazuju i dalje da podijljnost pola pola, dok se novi španski premijer Pedro Sanchez zalaže za dijalog o budućnosti regiona, ali je isključio bilo kakve korake prema nezavisnosti.

Protesti u ponedjeljak su pokazali da pokret za nezavinost nije poražen, kaže 57-godišnji Marcal Mata za Reuters.

"Želimo da pošaljemo poruku da se sve nije okončalo toga dana prošle godine. I iako oči svjeta više nijesu na nama, mi ćemo nastaviti sa pritiskom" kaže on.

Maria del Mar Lladro, 55-godišnjakinja koja je šetala svog psa u parku u Braseloni, kaže da se ona zalaže za jedinstvo sa Španijom.

"Ima nas takvih dosta ali ne pravimo buku. Moglo bi biti pogrešno shvaćano i mogli bi nas izdvajati", kaže ona.

Širom regiona, navodi Reuters, stotine demonstranta pokušali su da blokiraju puteve i željezničku prugu.

Obilježavanje godišnjice je počelo za vikend, a u subotu je šestoro ljudi uhapšeno nakon sukoba pristalica nazavisnosti sa policijom.

XS
SM
MD
LG