Dostupni linkovi

Haradinaj: Kosovo nema otvorenih pitanja sa BiH


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da Kosovo nema otvorenih pitanja sa Bosnom i Hercegovinom te da saoseća sa tom državom.

Na predstavljanju godišnjeg izveštaja Ministarstva za regionalni razvoj kojeg vodi Rasim Demiri, Haradinaj je govoreći o carini koje je Kosovo uvelo Srbiji i BiH kao i odnosima sa BiH, kazao da je BiH zemlja koja zaslužuje poštovanje i partnerstvo sa Kosovom.

"Želimo da nas Srbija nakon ovakvog našeg delovanja prizna. Oni imaju potrebe za našim tržištem, a mi za priznanjem, ali isto tako želimo da olakšamo i Bosni da sutra donese odluku o priznanju Kosova, zato što mi nemamo otvorenih pitanja sa Bosnom i ne želimo da ih povredimo ovom odlukom", kazao je Haradinaj.

On je dodao da odluka Vlade Kosova nije doneta kako bi se povredili odnosi između naroda, već se radi o određenom delovnju, u određenoj situaciji, a koja se tiče dobijanja priznanja od stranih ovih dveju država.

S obzirom da je Demiri iz bošnjačke koalicije Vakat, Haradinaj se zahvalio bošnjačkoj zajednici koja je podržala formiranje vojske Kosova, navodeći da je to i njihova vojska.

XS
SM
MD
LG