Dostupni linkovi

Napeto na presu Mogherini i Brnabić u Briselu


Premijerka Srbije Ana Brnabić i šefica EU diplomatije Federica Mogherini u Briselu 18. decembra 2018.
Premijerka Srbije Ana Brnabić i šefica EU diplomatije Federica Mogherini u Briselu 18. decembra 2018.

Visoka predstavnica Evropske Unije za spoljnu politiku bezbednost Federica Mogherini, je upozorila da je alternativa dijalogu “veoma opasna” ali je poručila stranama da je isključivo na Beogradu i Pirštini da odluče o sudbini dijaloga.

“I dalje verujem da dijalog može da ima dobre rezultate. Ne mogu i ne želim da zamislim koja je alternativa dijalogu”, rekla je Mogherini. Šefica evropske diplomatije je naglasila da su i Priština i Beograd obavezane da sprovedu sve sporazume koje su do sada postigli. Ona je ponovila briselski stav da odluka kosovske vlade da uvede tarifu na uvoznu robu iz Srbije i BiH, krši CEFTA-u i zatražila njeno povlačenje. Mogherini je takođe potvrdila da je bilo akcija, koraka ili izjava sa srpske strane “koji nisu pomogle pozitivnoj atmosferi za konstruktivan dijalog”.

Ove navode je Mogherini iznela nakon sastanka Saveta o Stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, čiju delegaciju je predvodila premijerka Ana Brnabić. Šefica srpske vlade je optužila Prištinu da nije ispunila ključni dogovor iz Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština.

Postupke srpske strane prema Kosovu, Brnabić je ocenila legitimnim.

“Da li ima smisla da Priština može da lobira za priznanje nezavisnosti a da Beograd ne može da lobira da neke države povuku priznanje?”, rekla je Brnabić.

“Takođe ne smatram da je fer da dok traje dijalog, Priština pokušava da postane članica međunarodnih organizacija jer to mora da bude deo dijaloga. Ali ako vi pokušavate da se učlanite, naš posao je da vas sprečimo”, dodala je šefica vlade u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je prigovorila na navode Mogherini i njeno obraćanje stranama, jer prema Brnabić, “ne postoje dve strane”.

Šefica evropske diplomatije je na ovu opasku odgovorila beogradskoj sagovonici da “nema nameru da održi novu rundu dijaloga u sali sa novinare”.

Federica Mogherini je upitana oko jučerašnjeg napetog sastanka u istom formatu sa Kosovom, i zašto je otkazana njena konferencija za štampu sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

Šefica evropske diplomatije je ponovila da nije tajna da su u više navrata briselski zvaničnici uputili poziv prištinskoj strani da povuče odluku o tarifama koja “nije u duhu SSP-a”.

“Nezadovoljstvo je bilo očigledno i to nije nikakva tajna. Razlog zašto smo se sa kosovkim premijerom složili da ne održimo konferenciju za štampu jeste to što nismo imali šta da vam saopštimo”, rekla je Federica Mogherini.

XS
SM
MD
LG