Dostupni linkovi

Haradinaj traži od Mogerini vraćanje u okvir dijaloga


Ramuš Haradinaj, premijer Kosova
Ramuš Haradinaj, premijer Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ponovio je u utorak da je dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije izašao van kontrole i da je potrebno da se normalizuje. On je taj zahtev uputio EU nakon zasedanja Vlade Kosova, kao i da se Kosovu omogući liberalizacija viza za Šengen zonu.

Haradinaj je ponovio da će carina od 100 odsto Srbiji i BiH biti ukinuta onda kada Srbija prizna Kosovo, navodeći da je apsurd da se od Kosova traži da ukine “jedini proizvod“ koji ima u dijalogu.

„Taksa ne samo da se neće ukinutu, već će se uvek konsolidovati kao stav Kosova, bez obzira ko je ministar, premijer, ili neko drugi. To se neće promeniti“, kazao je Haradinaj.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini zatražila je prethodno od Kosova da ukine takvu odluku.

„Ne možemo da im dopustimo da nam neko samo zadaje zadatke. I mi smo zemlja, i imamo 2 miliona ljudi, koje su oni isti izolovali u geto. I bez ikakvog razmatranja naše zabrinutosti, oni traže da se taksa ukine“, rekao je Haradinaj.

On je istakao i da je svako ko diskutuje o teritoriji ili granici Kosova njegov neprijatelj.

Mogerini je prošle nedelje dala izjavu u kojoj nije isključila mogućnost razgraničenja između Srbije i Kosova, ali je istakla da moguća korekcija granica ne sme biti bazirana na etničkim linijama.

“Gospođa Mogerini, dok nije kasno, treba da vrati okvir dijaloga. Tu se ne govori ni o statusu ni o razmeni teritorija, već o normalizaciji odnosa. Ukoliko zakasni, onda je naša nada budući visoki predstavnik nakon izbora. Ali, mislim i da je iskustvo pokazalo da nije dovoljna samo visoka predstavnica, i zato sam tražio i uključenje Sjedinjenih Država, država KVINT-e, podrazumeva se i Berlina“, kazao je Haradinaj.

XS
SM
MD
LG