Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osam članica Saveta bezbednosti: Vojska suvereno pravo Kosova


Pripadnici Kosovskih snaga bezbednosti, ilustrativna fotografija

Belgija, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Poljska, Švedska i Velika Britanija, kao članice Saveta bezbednosti, su u zajedničkoj izjavi 17. decembra saopštili da je iniciranje procesa tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga suvereno pravo Kosova.

"Uzimamo u obzir posvećenost postepenoj transformaciji njihovih bezbednosnih snaga, u bliskoj koordinaciji sa NATO i partnerima".

Takođe se naglašava potreba održavanja postojećih aranžmana sa KFOR-om u vezi sa rasporedjivanjem Kosovskih bezbednosnih snaga na severu države.

Oni su pozvali kosovske vlasti da proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga, koji treba da se desi u narednih 10 godina, bude transparentan i inkluzivan, koji će uključiti sve zajednice i kako bi se izbegli štetni uticaji u dijalogu Beograda i Prištine.

"Mi, članice Saveta, želimo da podvučemo da je sveobuhvatni i pravno obavezni sporazum o normalizacije ključan kako bi Srbija i Kosovo mogle napredovati na svom evropskom putu", navodi se u izjavi.

"Skoro dve decenije od usvajanja rezolucije 1244 i 10 godina od Deklaracije o nezavisnosti Kosova, Beograd i Priština još uvek treba da se dogovore o više aspekata koji se tiču njihove budućeg odnosa u okviru sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji. Pozivamo obe strane da poduzmu korake kako bi se uzdržali i smanjili tenzije i stvorili uslove da se što pre nastavi dijalog uz posredstvo visoke predstavnice EU."

"Obavezujući sporazum koji bi se bavio svim pitanjima treba da ostane prioritet", dodaje se u zajedničkoj izjavi osam zemalja članica Saveta bezbednosti.

Slavlje u Skupštini i na ulicama Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG