Dostupni linkovi

Stoltenberg: Odluka o transformaciji KBS doneta u pogrešno vreme


Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO, Jenst Stoltenberg izrazio je žaljenje zbog današnje odluke kosovskih vlasti o promeni mandata Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), čime je Kosovo i zvanično ušlo u proces dobijanja vojske, navodeći da je doneta “uprkos zabrinutosti koje je izrazio NATO”.

“Iako je tranzicija Kosovskih bezbednosne snaga u principu pitanje oko kojeg odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da je ovaj potez došao u pogrešno vreme”, naglasio je prvi čovek Alijanse u pisanom saopštenju. Istakavši kako NATO podržava Kosovske Snage Bezbednosti samo u okviru postojećeg mandata, Jens Stoltenberg je podvukao da će sada Severnoatlantski Savet morati da preispita stepen angažovanja Alijanse sa KSB.

Generalni sekretar NATO je poručio svim stranama da osiguraju da današnja odluka Parlamenta Kosova “neće dodatno povećati tenzije u regionu”.

“Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju se fokusirati na napredak u reformama i na dijalog. Ja ponavljam poziv Prištini i Beogradu da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu dovesti do eskalacije”, poručio je Stoltenberg i istakao da NATO nastavlja da podržava dijalog zimeđu Beograda i Prištine, kao jedino trajno političko rešenje za region.

XS
SM
MD
LG