Dostupni linkovi

Lokalni izbori održani uz incidente, SNS proglasila pobedu


Lider Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare je izjavio da je ta stranka odnela pobedu u svim opštinama u kojima su u nedelju održani izbori.

U opštini Lučani održani su redovni, dok su u opštinama Kladovo, Doljevac i Kula održani vanredni izbori. Opozicija je učestvovala na redovnim izborima u Lučanima, dok je vanredne izbore u ostale tri opštine deo opozicije bojkotovao. Nakon zatvaranja birališta, Vučić je saopštio da je, prema prvim rezultatima, SNS pobedila u sve četiri opštine.

Kako je naveo, prema prvim rezultatima u Doljevcu je SNS osvojio 83,4 odsto, u Kuli 50,6, u Kladovu 59, a u Lučanima 66,2.

"Ovo nisu bili laki izbori za SNS zbog spoljnih pritisaka koji su bili prisutni zbog situacije na Kosovu, ali i zbog unutrašnjih pritisaka, kako verbalnih, tako i fizičkih", rekao je Vučić obraćajući se novinarima.

On je kazao da je ta pobeda veoma važna i velika nagrada za SNS, jer su dobili podršku, kako je rekao, 34.000 građana.


Inače, izborni dan u Lučanima obeležio je niz incidenata, kao i razmena optužbi u stranačkim saopštenjima, a provokacija je bilo i u Kladovu.

Još dok je glasanje bilo u toku, posmatračka misija nevladine organizacije CRTA, saopštila je da su u opštili Lučani zabeležene veće nepravilnosti na 11 od ukupno 43 biračka mesta.

Kako su naveli, njihovi posmatrači su prijavili glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i vođenje paralelnih spiskova glasača. „Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotraži gde su neidentifikovana lica ispred biračkog mesta legitimisala birače“, saopštila je CRTA.

Ova misija je prijavila i da su njihovim posmatračima isečene gume na kolima.

Tokom večeri, lider Dveri Boško Obradović je sa odborničkim kandidatima liste "Savez za Srbiju-Savez za Dragačevo-Milan Radičević" i potpredsednikom Narodne stranke Miroslavom Aleksićem otišao u policijsku stanicu u Guči u opštini Lučani zbog, kako je rekao, privođenja potpredsednika Izvršnog odbora opozicione Narodne stranke Lazara Đurovića.

Ispred stanice su uzvikivali "Pustite Lazara!" i "Uhapsite Vučića!", a zatim ušli u stanicu i zahtevali da Đurović bude pušten. Đurović je izašao pred demonstrante i rekao im da je priveden da bi dao izjavu i da će potom biti pušten.

U Lučanima je tokom dana bio priveden i potpredsednik Izvršnog odobra Dveri Boško Puškić, koji je zadržan u policiji duže od tri sata.

MUP je prethodno saopštio da je Policijskoj stanici Lučani dvoje građana prijavilo da ih je prilikom dolaska na biračko mesto u Kotraži, napalo nepoznato lice, a da je policija identifikovala i ustanovila da se radi o B.P. (37) iz Prijepolja.

Pravo glasa u Lučanima je na nedeljnim izborima imalo 16.483 birača, u opštini Kula 36.000, u Doljevcu 14.700, u Kladovu 22.300 birača.

XS
SM
MD
LG