Dostupni linkovi

CRTA: Nepravilnosti na glasanju u Lučanima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Posmatračka misije nevladine organizacie CRTA, saopštila je da su u opštili Lučani zabeležene veće nepravilnosti na 11 od ukupno 43 biračka mesta.

Kako su naveli, njihovi posmatrači su prijavili glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje nevidljivog spreja i UV lampe, kao i vođenje paralelnih spiskova glasača. „Kao vid pritiska na birače, izdvajamo slučaj u Kotraži gde su neidentifikovana lica ispred biračkog mesta legitimisala birače“, saopštila je CRTA.

Takođe, mobilni timovi CRTA posmatračke misije, koji prate atmosferu i dešavanja van biračkih mesta, saopštili su da su tokom prepodneva primetili veliki broj automobila sa registarskim tablicima iz drugih mesta, kao i vozila bez registarskih tablica.

"Vozila kruže po Dragačevu, zadržavaju se u blizini skoro svih biračkih mesta i neidentifikovane osobe iz vozila komuniciraju sa članovima biračkih odbora", saopštila je CRTA.

Ova organizacija navodi da su zabeleženi i pritisci na Crtine posmatrače. "Prilikom obilaska biračkog mesta Grab, mobilnom timu Crte isečene su gume na automobilu i nepoznata lica sprečila su akreditovanim posmatračima pristup biračkom mestu", navodi se u saopštenju CRTE.

Na dodatnih 11 biračkih mesta bilo je i manjih nepravilnosti, dodaje Crta, kao što su, kako su naveli, nepravilno uređena biračka mesta, promotivni materijali izbornih lista u krugu manjem od 50 metara i upotreba mobilnih telefona.

MUP: Policijskoj stanici Lučani prijavljen napad na dvoje glasača

Policijskoj stanici Lučani je dvoje građana prijavilo je da su danas, prilikom dolaska na biračko mesto broj 25 u Kotraži, napadnuti od strane njima nepoznatog lica, policija je identifikovala i ustanovila da se radi o B.P. (37) iz Prijepolja, saopštio je MUP.

Kako se navodi, policija je odmah po prijavi izašla na mesto događaja i tom prilikom tridesettrogodišnja građanka je izjavila da ju je napoznati muškarac odgurnuo vratima, kada je pokušala da udje na biračko mesto kako bi glasala.

Istovremeno je i dvadesetjednogodišnji muškarac, koji je takodje došao da glasa, prijavio policiji da ga je ista osoba odgurnula rukama kada je hteo da udje na biračko mesto, saopšteno je iz MUP-a.

Pripadnici policije identifikovali su osumnjičenog i ustanovili da se radi o B. P. (37) iz Prijepolja.

Dodaje se da je o svemu obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Čačku koje je naložilo da se osumnjičeni privede tužiocu, a protiv njega će, po nalogu nadležnog tužilaštva, biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, navedeno je u saopštenju.

U opštinama Lučani, Kladovo, Doljevac i Kula, održavaju se lokalni izbori. Opozicija učestvuje na redovnim izborima u Lučanima, dok vanredne izbore u ostale tri opštine deo opozicije bojkotuje.

XS
SM
MD
LG