Dostupni linkovi

Australija priznala zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela


Jerusalim
Jerusalim

Australija je odlučila da zvanično prizna zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, ali neće preseliti tamo svoju ambasadu dok Izrael i Palestinci ne postignu mirovni sporazum, objavio je danas premijer te zemlje Skot Morison.

On je, kako prenosi AP, najavio da će Australija priznati istočni Jeruslim kao glavni grad Palestine samo nakon postizanja dogovora o rešenju sukoba po modelu dve države, a do tada će ambasada Australije ostati u Tel Avivu.

Iako se ambasada za sada neće seliti, Morison je rekao da će njegova vlada osnovati odbrambenu i trgovinsku kancelariju u Jerusalimu i da će početi da traži lokaciju za ambasadu.

"Australijska vlada je odlučila da Australija sada prizna da je zapadni Jerusalim, kao sedište Kneseta (parlamenta) i mnogih institucija vlade, glavni grad Izraela", rekao je Morison, ocenivši da se time poštuje posvećenost rešenju po modelu dve države i poštovanje relavantnih rezolucija UN.

Izrael smatra ujedinjeni Jerusalim svojom večnom prestonicom dok Palestinci nameravaju da u istočnom delu bude glavni grad njihove buduće države.

Predsednik SAD Donald Tramp je prošle godine izazvao međunarodne kritike kada je preokrenuo decenije američke spoljne politike priznavanjem Jerusalima kao glavnog grada Izraela. Ambasada SAD-a preseljena je iz Tel Aviva u Jerusalim u maju.

XS
SM
MD
LG