Dostupni linkovi

Fogo: Transformacija KBS je suverena odluka


Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga, Priština, fotoarhiv
Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga, Priština, fotoarhiv

Transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) je suverena odluka koju trebaju da donesu poslanici Skupštine Kosova, izjavio je u Skoplju komandant Združenih snaga NATO-a u Napulju Džejms Fogo (James Foggo).

On je dodao da su snage NATO-a spremne za svaku odluku koju budu donele kosovske institucije, kao i da garantuju bezbednost na Kosovu.

"Kosovo je demokratska država, kao što ste vi (Makedonija), i kao što je Srbija. U demokratiji birate ljude kako bi donosili odluke u vaše ime. Transformacija bezbednosnih snaga Kosova je suverena odluka koju trebaju da donesu poslanici Kosova", kazao je Fogo nakon sastanka sa makedonskom ministarkom odbrane, Radmilom Šekerinskom.

"Mi smo spremni za kakvu god odluku Skupštine ove nedelje", bio je odgovor admirala Foga na pitanje o tome koji je stav Alijanse povodom odluke Vlade Kosova o usvajanju zakona o transformaciji ovih snaga.

Skupština Kosova će 14. decembra u drugom čitanju glasati za tri zakona koji predviđaju promenu mandata Kosovskih bezbednosnih snaga.

Mandat ovih snaga će, očekuje se, u budućnosti biti i odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta, što do sada nije bio slučaj.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio je zvaničnu Prištinu da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako nastavi proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova.

Pročitajte - Bassuener: Kosovska vojska, paravan za dogovor Vučića i Tačija

XS
SM
MD
LG