Dostupni linkovi

Merkel: EU nema nameru da menja dogovor o Brexitu


Premijerka Velike Briranije Terezaa Mej i kancelarka Namačke Angela Merkel
Premijerka Velike Briranije Terezaa Mej i kancelarka Namačke Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Evropska unija insistira na postojećem dogovoru o Bregzitu i da je ona i dalje posvećena uređenom izlasku Velike Britanije.

Merkel, koja se juče sastala s britanskom premijerkom Terezom Mej, rekla je da se stvari menjaju u Londonu, preneo je Asošiejtid pres.

Ona je dodala da Evropska unija "nema nameru da menja sporazum o izlasku" Velike Britanije, ne ulazeći u detalje. Merkel je rekla da Nemačka ostaje posvećena obezbeđivanju uređenog izlaska Velike Britanije iz EU, dodajući da "vremena nema puno, ali ga i dalje ima".

Poslanici Konzervativne partije Tereze Mej tražili su da se unutar stranke glasa o njenom poverenju, pošto je nije uspela da obezbedi podršku parlamenta za svoj dogovor s EU o izlasku.

Mej je juče pokušala da pridobije evropske lidere za ustupke koji bi joj omogićili da pridobije podršku poslanika za dogovor o Bregzitu, ali predstavnici EU i zemalja članica rekli da neće ponovo da pregovaraju. U slučaju da Mej izgubi poverenje svoje stranke, jedna od mogućnosti je haotičan izlazak Velike Britanije iz EU bez ikakvog dogovora, što je, prema mnogim ekonomistima, katstrofalna opcija.

XS
SM
MD
LG