Dostupni linkovi

Vučić: Mogerini nije kriva za prekid dijaloga Beograda i Prištine


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini nije odgovorna za prekid dijaloga Beograda i Prištine, već da za to mogu biti krivi samo Beograd i Priština.

"Neka razmisle dobro u Prištini ko je kriv. Neka razmisle dobro ko je taj ko je želeo dogovor, a ko je taj ko dogovore nije želeo", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije. On je dodao da se nada da će doći do većeg razumevanja u budućnosti i da će Priština shvatiti da "nasilničkim i protivpravnim merama" ne može da postigne ništa.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je juče da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini "ubila dijalog" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Poremetila ga je, od dijaloga o normalizaciji ona je taj dijalog preusmerila u dijalog o teritoriji, granici, i razmeni, a što se na Balkanu podrazumeva šta to znači, dakle destabilizacija. Ona je realno prouzrokovala štetu našem regionu tako što je dopustila tu diskusiju, ali i što je imala smelosti da o tome i javno razgovara. To je za žaljenje. Nakon ovoliko velike investicije EU, da se dopusti ovako veliki poremećaj. Njen stav za mene je neprihvatljiv i, razume se, ne važi, barem za mene. Verujem da je tako i za veliki deo Kosova", kazao je Haradinaj na pres-konferenciji nakon zasedanja vlade u utorak.

To je bio njegov komentar povodom izjave Mogerini u ponedeljak, u kojoj nije isključila mogućnost razgraničenja između Srbije i Kosova, ali je istakla da moguća korekcija granica ne sme biti bazirana na etničkim linijama.

XS
SM
MD
LG