Dostupni linkovi

Haradinaj: Mogerini ubila dijalog o normalizaciji


Ramuš Haradinaj, premijer Kosova
Ramuš Haradinaj, premijer Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini "ubila dijalog" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Poremetila ga je, od dijaloga o normalizaciji ona je taj dijalog preusmerila u dijalog o teritoriji, granici, i razmeni, a što se na Balkanu podrazumeva šta to znači, dakle destabilizacija. Ona je realno prouzrokovala štetu našem regionu tako što je dopustila tu diskusiju, ali i što je imala smelosti da o tome i javno razgovara. To je za žaljenje. Nakon ovoliko velike investicije EU, da se dopusti ovako veliki poremećaj. Njen stav za mene je neprihvatljiv i, razume se, ne važi, barem za mene. Verujem da je tako i za veliki deo Kosova", kazao je Haradinaj na pres-konferenciji nakon zasedanja vlade u utorak.

To je bio njegov komentar povodom izjave Mogerini u ponedeljak, u kojoj nije isključila mogućnost razgraničenja između Srbije i Kosova, ali je istakla da moguća korekcija granica ne sme biti bazirana na etničkim linijama.

Na istoj konferenciji za novinare Haradinaj je takođe potvrdio da je njegova vlada identifikovala potencijalne dodatne mere koje može poduzeti protiv Srbije, a nakon one o stopostotnoj taksi na uvoz robe.

Dodao je da se one za sad neće uvesti, ali da je to moguće da se desi ukoliko Srbija nastavi sa svojom "agresijom", kao što je to radila u prošlosti.

U tom kontekstu, on je pomenuo zadržavanje poslanika Kosova iz Samostalne liberalne stranke, Slobodana Petrovića, na graničnom prelazu u Merdare tokom prethodnog vikenda. Petrović je jedini srpski poslanik koji ne pripada Srpskoj listi.

"To je praksa policijskih država, diktatorskih država", rekao je Haradinaj.

"Ukoliko Srbija nastavi sa agresivnim delovanjem, mi imamo listu mera koje su spremne za odluku", kazao je Haradinaj.

On je ponovio da mera Vlade Kosova od 100 odsto nije uperena protiv kosovskih Srba, već da se ona odnosi na Srbiju.

Dodao je da je Vlada Kosova zainteresovana da reši sva otvorena pitanja sa Srbijom, ali dodao da se pitanje takse može rešiti priznavanjem Kosova.

Komentarišući i pozive Specijalnog suda za ratne zločine sa sedištem u Hagu upućenim pojedinim bivšim komandantima OVK-a, Haradinaj je kazao da građani Kosova i borci slobode "nemaju čega da se plaše", ukoliko veruju sebi.

"Neka odu, neka odrade svoj posao, vrati će se. Ne vidim da je to neki kijamet", poručio je.

XS
SM
MD
LG