Dostupni linkovi

Vlada Kosova najavila nove recipročne mere za Srbiju


Vlada Kosova najavila je uvođenje dodatnih recipročnih mera Srbiji. Iako te mere još nisu definisane, zvaničnici Vlade Kosova navode da je za očekivati da se uvede zabrana ulaska automobila sa registarskim tablicama Srbije, budući da isto važi za kosovske tablice u Srbiji.

Još jedna mera tiče se nepriznavanja srpskih dokumenata, s obzirom da se ni u Srbiji ne priznaju dokumenta Kosova, a koja se tiču kvaliteta proizvoda, kao i druga dokumenta.

Haki Šatri, ekonomski savetnik premijera Kosova Ramuša Haradinaja, kazao je da odluka o tome još nije doneta, ali da se o tome diskutuje.

On je dodao da za narednu sednicu vlade, u utorak, nije ništa predviđeno, osim ukoliko ne bude nečeg vanrednog.

“U pitanju su tri mere koje su slične prirodi mere o taksi od 100 odsto, a koje se tiču priznavanja dokumenata, o zabrani ulaska vozila sa tablicama Srbije, kao i o registraciji stranih kompanija koje snabdevaju Kosovo iz Srbije”, dodao je on.

Vlada Kosova uvela je 21. novembra nove carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u cilju, kako je tada obrazloženo, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

XS
SM
MD
LG