Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otkazane konsultacije u Predsjedništvu zbog Dodika i zastave


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik

Konsultacije koje su bile najavljene u zgradi Predsjedništva radi imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH su otkazane. Razlog za to je ponovo zastava, ali ovaj put Milorad Dodik je tražio da se iz sale gdje zasjeda Predsjedništvo i gdje su trebali biti održani sastanci, iznese zastava BiH, saznaje Klix.ba.

Novinarima i snimateljima koji su čekali početak sastanka rečeno je da je sastanak otkazan nakon što nije prihvaćeno da se pored zastave BiH nađe i zastava RS-a.

Kako saznajemo, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije pristao na taj Dodikov zahtjev koji je mimo zakona. Štaviše, Dodik se uopće nije ni pojavio u zgradi Predsjedništva BiH.

Za sutra je najavljena i sjednica Predsjedništva BiH i to prva zvanična, ali kako saznaje Klix.ba, Dodik je planirao da se sjednica održi videolinkom, gdje bi se on javio iz Istočnog Sarajeva, iz kabineta sa zastavom RS-a. Druga dva člana Predsjedništva neće pristati na tu opciju.

U zgradi Predsjedništva BiH je trebao biti održan sastanak članova Predsjedništva Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Кomšića.

Ovim konsultacijama, koje bi se prevashodno trebale ticati imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, trebali su prisustvovati i članovi Кolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, Borjana Кrišto i Denis Zvizdić.

Dodik je u više navrata napuštao sastanke u zgradi Predsjedništva BiH zbog činjenice da uz zastavu BiH nije istaknuta i zastava RS. Jedan od njih je i sastanak sa članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

XS
SM
MD
LG