Dostupni linkovi

Evropski zvaničnici odbijaju nove pregovore o Brexitu


Ilustrativna fotografija

Evropski zvaničnici odbacili su danas mogućnost da ponovo pregovaraju s britanskom premijerkom Terezom Mej o dogovoru o Brexitu, pošto je prethodni dogovor naišao na protivljenje u Velikoj Britaniji.

Mej će danas krenula u operaciju spasavanja dogovora i posetiće nekoliko zemlja kako bi tražila "uveravanja" za sporazum o razlazu koji bi mogla da ga provuče kroz britanski parlament.

Ona je u ponedeljak povukla sporazum s glasanja u britanskom donjem domu, pošto je bilo jasno da nema većinu.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker odbacio je nove pregovore o sporazumu o razlazu s Velikom Britanijom, ali je rekao da bi elementi dogovora o Brexitu mogli biti razjašnjeni, preneo je Asošiejted pres.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, Junker je rekao da "nema prostora za ponovno pregovaranje" o sporazumu o razlazu, ali da ima prostora za dalja razjašenjenja i interpretacije. Junker, koji će se večeras sastati s Terezom Mej, rekao je da je postignut dogovor "najbolji moguć" i "jedini moguć".

Zamenik ministra spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot rekao je da britanska premijerka neće dobiti garancije za nove pregovore o dogovoru o razlazu kad bude razgovarala s kancelarkom Angelom Merkel. On je dodao da su glavni pregovarači u Briselu, a ne u Berlinu. Rot je na pitanje novinara u Briselu šta Mej može očekivati od današanjeg sastanka s Merkel, rekao da se nada da će medjusobno čestitati Božić i poželeti zdravlje i sve najbolje u novoj godini.

"Dobro je međusobno razgovarati, ali svakako neće biti nikakvog obećanja da ćemo sada otvoriti pitanje i ponovo pregovarati", rekao je Rot.

Danski ministar spoljnih poslova Anders Samuelsen rekao je da bi zemlje EU mogle biti spremne da razjasne delove dogovora o razlazu s Velikom Britanijom, ali da nisu spremne za velike promene. Samulesen je novinarima u Briselu rekao da "uvek postoji politička opcija za razjašnjenje ako je to potrebno". On je dodao da se ne postavlja pitanje potpuno novih pregovora. Šef danske diplomatije je odbio da komentariše da li bi EU bila spremna za nacrt dodatne političke deklaracije koja bi pomogla da sporazum prodje parlament u Londonu.

XS
SM
MD
LG