Dostupni linkovi

May odložila glasanje i putuje za Brisel


Theresa May
Theresa May

Dogovor o Brexitu "u potpunosti i bez sumnje je najbolja stvar oko koje se sa Evropskom unijom može pregovarati", rekla je u vanrednom obraćanju parlamentarcima britanska premijerka Theresa May.

Najava premijerkinog obraćanja je uslijedila pošto je održala sastanak kabineta o sljedećim koracima u vezi s Brexitom.

Prethodno je May naglo odlučila da odloži glasanje o dogovoru o Brexitu koji je u novembru postigla sa Briselom.

May je rekla ministrima da se vraća u Brisel kako bi osigurala pravno-obavezujuće garancije da Britanija neće biti zarobljena u zaštitnoj mjeri (backstop) na granici Sjeverne Irske u nedogled.

Ona je podsjetila da "backstop" sistem predstavlja neophodnu garanciju narodu Sjeverne Irske, te da ne postoji sporazum koji ne uključuje "backstop".

May je pozvala poslanike da saslušaju Sjevernu Irsku koja ne želi tvrdu granicu.

"Ljudi u Sjevernoj Irskoj ne žele da se vrate tvrdoj granici i ako ovaj parlament želi da sačuva našu uniju onda oni moraju da saslušaju te ljude, jer će naša unija nastaviti da postoji samo sa njihovim pristankom", rekla je May.

Irska granica je bila jedna od ključnih zamjernih poslanika tokom rasprave u parlamentu.

Lider opozicije Jeremy Corbyn izjavio je da Britanija više nema "funkcionalnu vladu". Dodao je da je "vlada je shvatila da je dogovor May toliko katastrofalan pa su se odlučili na očajnički korak i odložili glasanje".

Parlament je trebalo u utorak da glasa da li prihvata sporazum koji je May postigla s Evropskom unijom o izlasku Britanije iz bloka, ali se pretpostavlja da nema dovoljno glasova da prijedlog prođe, zbog protivljenja značajnog dijela njene Konzervativne partije, kao i laburista i ostalih opozicionih stranaka sporazumu.

XS
SM
MD
LG