Dostupni linkovi

Haradinaj: Stav SAD o vojsci Kosova podrška stabilnosti regije


Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da se stav Sjedinjenih Američkih Država po pitanju formiranja vojske odnosi na veću stabilnost na Kosovu i u regionu, što je potvrdio i novi američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

Kosnet je u intervjuu za kosovski javni servis RTK u četvrtak uveče izjavio da je formiranje vojske Kosova pozitivan i prirodan korak, i da je to proces koji će trajati godinama.

„Njegova izjava je u skladu sa ranijim izjavama zvaničnika Stejt departmenta koji su i u Beogradu rekli da će Kosovo da ima vojsku, i da oni nemaju veto na to. Nema dileme da će se za vojsku Kosova glasati 14. decembra“, izjavio je Haradinaj u petak ujturu prilikom posete Energetskoj korporaciji Kosova.

Komentarišući izjave da su pojedine države članice NATO-a protiv formiranja Vojske Kosova, Haradinaj je kazao da je NATO organizacija država, i mišljenje jedne države nije odluka NATO-a već sa time treba da se složi cela organizacija.

„Nama ne smeta taj rad sa NATO-om. Ako je to jedan zahtev neke zemlje i on se ne usvoji od ostalih, to neće ništa da promeni“, kazao je Haradinaj.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je upozorio je zvaničnu Prištinu da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako nastavi proces transformacije kosovskih Bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.

Američki ambasador Kosnet je, međutim, kazao da Kosovo ima svaki razlog za samoodbrambene kapacitete.

"Znam da neki ljudi, neki u susjednim državama imaju fiksaciju na određeni datum, da to dolazi vrlo brzo te su iskazali zabrinutost da bi prerastanje KBS u oružane snage moglo imati negative implikacije po bezbednost. Ja bih rekao sledeće: ovo je proces koji će trajati mnogo godina. Da, Kosovo ima svaki razlog i svako pravo na samoodbrambene kapacitete. Najvažnija stvar koju želim da kažem je da ako postoje ljudi koji iskreno veruju da kosovaka policija, snage bezbednosti i oružane snage, sa bilo kojim imenom, predstavljaju pretnju regionalnoj bezbednosti, mislim da je to još jedan indikator važnosti dijaloga", rekao je ambasador SAD Kosnet.

XS
SM
MD
LG