Dostupni linkovi

U Švedskoj počeli pregovori o Jemenu


Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom pozdravlja Jemenske delegacije
Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom pozdravlja Jemenske delegacije

Mirovni pregovori za okončanje rata u Jemenu počeli su u četvrtak u Stokholmu, u Švedskoj, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija (UN), a za pregovarački stol sjele su delegacije međunarodno priznate Vlade Jemena i pobunjeničkog pokreta Huta, kojeg podržava Iran.

Pregovorima prisustvuje specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffith te ministrica vanjskih poslova Švedske Margot Wallstrom.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

Pobunjeničke snage Huta kontrolišu glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu intenzivirani su u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi vazdušne udare na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Rat u sjenci, kako ga analitičari nazivaju, do sada je odnio 10.000 života, a 14 miliona ljudi je na ivici gladi, od toga su skoro polovina djeca.

Ujedinjene nacije su saopštile da bi samo 85.000 djece ispod pet godina starosti moglo svakog trenutka umrijeti od gladi ako se situacija ubrzo ne promijeni.

XS
SM
MD
LG