Dostupni linkovi

Gutereš upozorava na glad u Jemenu, poziva na obustavu nasilja


Jemen
Jemen

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da bi Jemen mogla da pogodi "najteža glad u prethodnim decenijama" i pozvao zaraćene strane u toj zemlji da obustave nasilje.

Gutereš je novinarima rekao da nivo humanitarne krize u Jemenu "ne ostavlja prostor za zadovoljstvo" i da je neophodno stvaranje atmosfere za prestanak sukoba, navodi Asošiejted pres.

UN su prošle nedelje upozorile da Jemenu preti velika opasnost od gladi koja bi mogla da pogodi 14 miliona ljudi, polovinu stanovništva te najsiromašnije zemlje arapskog sveta.

On je pozvao međunarodnu koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja podržava jemensku vladu, i pobunjenike iz pokreta Huti da "prevaziđu prepreke i razlike" na pregovorima uz posredstvo UN, zakazanim za novembar.

Gutereš je naveo da "nasilje mora da bude obustavljeno svuda, a momentalno oko ključne infrastrukture i gusto naseljenih oblasti". Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su pobunjenici iz pokreta Huti zauzeli veći deo zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Građanski rat u Jemenu počeo je prije tri godine, kadu su pobunjeničke šiitske snage Huti, koje podržava Iran, zauzele najveći dio zemlje, uključujući i glavni grad Sanu.

Saudijska Arabija uz podršku SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske učestvuje u ovom sukobu koriseći vazdušne udare i blokade u znak podrške međunarodno priznatoj vladi.

U sukobima je poginulo najmnje 10.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG