Dostupni linkovi

Han se sastao sa predstavnicima Srpske liste


Johanes Han
Johanes Han

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han sastao se u Prištini sa poslanicima Srpske liste, koji su se u nedelju zatvorili u kosovskoj skupštini čekajući njegov dolazak.

“Nakon više od 30 sati provedenih zatvoreni u skupštini u Prištini uspeli smo da se izborimo i održimo sastanak sa evropskim komesarom Johanesom Hanom i predočimo mu koliko je uvođenje takse od 100 odsto i blokada srpskih proizvoda pogubna po ostanak Srba na Kosovu i Metohiji”, napisao je na Facebooku potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Srpska lista je tražila sastanak sa Hanom kako bi ga, kako su rekli, upoznali sa "humanitarnom krizom koja preti srpskom narodu", zbog odluke Vlade Kosova o taksi.

Razlog Hanove posete je upravo odluka Vlade Kosova o uvođenju takse na robu iz Srbije i BiH, te je rečeno da će ponoviti stav EU koja poziva na ukidanje te odluke i naglasiti da je fokus potrebno usmeriti na unapređenje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, principe u kojima su se složili Kosovo i svi partneri Zapadnog Balkana.

Han se prethodno u Prištini sastao sa kosovskim zvaničnicima.

Komentarišući izjavu premijera Kosova Ramuša Haradinaja da Kosovo neće povući odluku o carini sve dok Srbija ne prizna Kosovo, Han je kazao da je efektnije ukoliko se svi koncentrišu na rešavanje problema koji su povezani sa trgovinom, što bi onda moglo pozitivno da utiče i na dijalog sa Srbijom.

„Svima treba da bude u interesu da se dijalog nastavi a u aktuelnom mandatu Evropske komisije“, kazao je Han na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kosovskim zvaničnicima.

Ranije tokom dana Han je boravio i u poseti Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

XS
SM
MD
LG