Dostupni linkovi

Han: Krizu između Kosova i Srbije rešavati mirnim putem


Johanes Han i Aleksandar Vučić (arhivska fotografija)
Johanes Han i Aleksandar Vučić (arhivska fotografija)

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza koja je izbila nakon što je Vlada Kosova uvela takse od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

To je saopšteno nakon sastanka Vučića i Hana iz Press službe Kabineta predsednika Srbije.

Odluka Prištine vodi ka punoj destabilizaciji celog regiona i mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba, rekao je predsednik Srbije na sastanku sa Hanom. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

“Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama Prištini, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu”, rekao je Vučić.

Evropski komesar će u ponedeljak popodne posetiti Kosovo, gde će se u Prištini sastati sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem i predsednikom kosovske Skupštine Kadrijem Veseljijem, sa kojima će razgovarati o odluci vlade Kosova o uvođenju carina od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH).

Poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova su noć između nedelje i ponedeljka proveli u zgradi Skupštine u Prištini, zahtevajući sastanak sa Hanom. Kako su naveli iz Srpske liste, sastanak sa Hanom se traži kako bi ga upoznali sa "humanitarnom krizom koja preti srpskom narodu", a zbog odluke Prištine od 21. novembra kojom se "praktično blokira distribucija hrane, lekova, štampe i ostalih potrepština".

XS
SM
MD
LG