Dostupni linkovi

MIP Crne Gore traže od Ambasade Srbije pristup


Branka Milić
Branka Milić

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore zatražilo je od Ambasade Srbije da omogući ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije tog diplomatskog predstavništva zbog aktuelne situacije sa optuženom Brankom Milić u slučaju pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora, i istovremeno pozvalo ambasadora Srbije Zorana Bingulca na razgovor.

„Tom prilikom Državni sekretar u Ministarstvu Zoran Janković je uručio je, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, srpskom ambasadoru Zoranu Bingulcu notu sa zahtjevom da Ambasada Republike Srbije omogući pristup i ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije Ambasade“, kaže se u saopštenju.

Milićeva, koja je optužena za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine, sklonila se u Ambasadu Srbije u Podgorici 23. novembra nakon što joj je Viši sud Podgorici, gdje se protiv nje vodi proces, odredio ponovni pritvor.

Milićeva se od oktobra prošle godine branila sa slobode, a iz zatvora u Spužu se preselila u Manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Dugi Moračkoj kod Podgorice, a garancije da neće pobjeći iz Crne Gore dao je mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije.

Ranije danas glavni crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić predložio je da postupak protiv Branke Milić u slučaju "državnog udara" i pokušaja terorizma bude razdvojen i da joj se sudi kada bude dostupna sudu.

Katnić je rekao da se optužena "dala u bjekstvo", čime je zloupotrijebila crnogorske institucije, Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Ambasadu Srbije, te navodi da postoji osnovana sumnja da je sve bilo organizovano.

Prijedlogu tužilaštva protive se advokati odbrane, osim Dušana Radosavljevića. Advokat Jugoslav Krpović rekao je da je postupak njegove branjenice bio jedini način da zaštiti svoje dostojanstvo.

Na jučerašnjem ročištu Viši sud u Podgorici naredio je izdavanje potjerniceza optuženom Brankom Milić, koja se nalazi u Ambasadi Srbije u Podgorici.

Pred vijećem sudije Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović. Optužnicom su obuhvaćeni i srpska državljanka Kristina Hristić, kao i njeni sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru. Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Lela Šćepanović

XS
SM
MD
LG