Dostupni linkovi

Protest zbog prebijanja Borka Stefanovića: Nećemo biti podanici


Borko Stefanović na skupu sa Vidom Ognjenović i Tihomirom Stanićem
Borko Stefanović na skupu sa Vidom Ognjenović i Tihomirom Stanićem

„Nećete nas zaustaviti“, poručio je lider Levice Srbije i jedan od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju, Borko Stefanović, sa nestranačkog skupa „Stop krvavim košuljama“ i najavio ponovno okupljanje u Kruševcu u petak gde je prošlog petak pretučen uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju.

Stefanović je sa vidljivim kopčama na potiljku, nakon što mu je u tom napadu razbijena glava.

„Njihova poruka je bila - stanite, ćutite, sklonite se, zavucite se u vaše stanove, u vaše kuće, uzgajajte vaše muškatle i razmišljajte samo o tome kako da preživite. Nismo stvoreni da uzgajamo muškatle i budemo mali ljudi. Stvoreni smo da ne budemo podanici“, poručio je Stefanović u prepunoj sali beogradske opštine Stari grad.

U Kruševcu su pored Stefanoviću pretučena i dvojica aktivista Levice Srbije koji su mu pritrčali u pomoć, Boban Jovanović i Marko Dimić.

Da su osobe koje su napale Stefanovića uhapšene, u petak veče je javnosti objavio predsednik države Aleksandar Vučić osudivši to što se dogodilo. Imena uhapšenih, međutim, još nisu objavljena. Prethodno je Savez za Srbiju ocenio da je napad na njihove članove posledica „najprljavije hajke koju režim Aleksandra Vučića svakodnevno vodi protiv političkih neistomišljenika“.

Okupljanje u Beogradu
Okupljanje u Beogradu

Književnica i rediteljka Vida Ognjenović rekla je na skupu u Beogradu, u sredu uveče, da je za sebe verovala da je slobodna građanka, ali da već neko vreme sumnja u to. Ona je ocenila da je sve što se dešava uticaj parlamenta u kome vladajuća koalicija „onemogućava opoziciji da kaže i jednu reč“.

„Mi parlamentarnu republiku nemamo, ova zemlja simulira parlamentarnu republiku“, ocenila je ona.

Njena poruka sa skupa je da treba preispitati rad parlamenta.

„Da se formira anketni odbor od građana, da mi odemo pred parlament i da stojimo pred parlamentom dok ne izađe predsednica parlamenta (Maja Gojković) da odgovori na neka pitanja koja mi imamo jer smo pretstavljeni u parlamentu na pogrešan način“, poručila je Ognjenović.

Dramaturg Siniša Kovačević, koji je vratio nagradu za životno delo Aleksinačkom pozorišnom festivalu, zbog toga što je taj festival odlučio da sa repertoara izbaci predstavu "Utopljena duša", u kojoj jednu od glavnih uloga igra glumac Sergej Trifunović, poručio je okupljenima da je čarobna reč koja otvara „ova gvozdena vrata“ bojkot.

„Bojkot svega, pekara njihovih, novina njihovih, televizija njihovih. Bojkot parlamenta, bojkot izbora. O kojim mi to izborima govorimo kad su juče ovog čoveka pajserima češljali? O kojim mi to izborima govorimo kada će svi bilbordi od Subotice do Niša pripadati jednom čoveku?“, upitao je Kovačević, aludirajući na lidera Srpske napredne stranke i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izaći na ulice: Sergej Trifunović
Izaći na ulice: Sergej Trifunović

Poruka glumca Sergeja Trifunovića bila je: „Izađite na ulice“.

„Nemam šta da vam kažem, na ulice“, rekao je on.

Novinarka Biljana Lukić rekla je da je sve što se dešava deža vi devedesetih godina.

„Već smo bili izdajnici i strani plaćenici. No, u prošlom turnusu Miloševićevog (Slobodan Milošević, bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije) i Vučićevog režima, kada je režim počeo da ubija, svet nam je pritekao u pomoć. Milošević se inatio sa svetom, ovaj je slepi sluga sveta, zato čekanje Godoa nema smisla. Ovaj put ćemo morati da se oslobodimo sami“, navela je Lukić.

Sala u Opštini Stari Grad je bila puna
Sala u Opštini Stari Grad je bila puna

U Srbiji je na delu duboka polarizacija između vlasti i opozicije. Opozicija optužuje vlast za duboku marginalizaciju drugačijeg mišljenja u parlamentu, medijima i političkom i društvenom životu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG