Dostupni linkovi

Drugi dan protesta u Severnoj Mitrovici


U severnoj Mitrovici građani su drugi dan protestovali zbog taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, koju je donela Vlada Kosova.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao da međunarodni predstavnici danas ćute i da Srbi sa severa nose “luč slobode” za srpski narod južno od Ibra.

“Nema više političkih partija, danas smo svi jedno i danas njima svi smetamo zbog jednoga to je što smo Srbi I što smo svoj na svome”, poručio je Simić.

“Hiljade ljudi pokazuju da se ne mirimo sa tim, da pokušavaju da ubijaju jednog po jednog, kao što su pokušali da ubiju potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, da se ne mirimo sa tim da hapse žene poput Silvane Arsović i maltretiraju, a njeno dete ostave samo u stanu, ne mirimo se planom koji imaju protiv nas, a to je da nas nema “ rekao je Simić.

“Slušamo kako nam prete, kažu nije dovoljno uhapšeno pre nekoliko dana u Kosovskoj Mitrovici, hapsiće još, možda zato što nosimo srpsku zastavu idemo u srpske škole. Mirno da gledamo i mirno da žanjemo kako bi plaćali njima harač - niti hoćemo niti možemo”.

Simić je naveo da su se trudili da političkim sredstvima borbu sa ulica prenesu u Prištinu. “Da se tamo demokratski, legitimno i legalno borimo za naša prava, da se borimo za očuvanje naše Trepče, naših institucija - nismo uspeli”, rekao je Simić navodeći da su gradonačelnici podneli ostavke jer ne žele da budu dekor, te da petogodišnje iskustvo potvrđuje da “oni ne žele da čuju za srpske zahteve i srpsku brigu”.

Rektor “Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici” Rade Grbić rekao je da studenti umesto da stiču znanja i veštine, okupili su se ponovo tražeći da ih čuju Evropa i svet, šaljući apel celokupnoj svetskoj akademskoj javnosti da im se omogući, kako je naveo, život dostojan mladog čoveka. Najnovijim ekonomskim i političkim ucenama sve to je onemogućeno, rekao je Grbić i obećao da će biti uz studente i da će uz stalnu pomoć Srbije obezbediti uslove za studiranje.

Okupljenima su se obratili i rudar Trepče, te student prorektor Nemanja Biševac, a novi protest zakazan je za sutra u podne.

XS
SM
MD
LG