Dostupni linkovi

Dodik potvrdio pismo Trumpu


Inauguracija Milorada Dodika za Predsjedništvo BiH
Inauguracija Milorada Dodika za Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu kao reakciju u povodu čestitke iz Washingtona za Dan državnosti BiH.

Dodik šefu Bijele kuće ponavlja da “Srbi kao konstitutivni narod u BiH, Republika Srpska kao enitet i ja osobno ovaj dan ne doživlјavamo Danom državnosti, niti je taj dan reguliran bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik. Druga dva naroda unutar BiH taj praznik baštine iz vremena komunizma, dok ga Srbi ne doživlјavaju praznikom” stoji u saopćenju iz Dodikova ureda.

On je optužio za , kako je istaknuo ” konfuziju oko praznika staru američku administraciju”.

Milorad Dodik pohvalio je Trumpa za politiku koju vodi u svijetu, te izrazio “ uvjerenje da će pod Trumpovim vodstvom Amerika biti još moćnija i prosperitetnija zemlјa”.

Američkom predsjedniku je napisao da se zalaže za što“skorije pristupanje BiH Europskoj uniji, i da nikakva odluka o učlanjenju u NATO nije donesena”, jer se on i Republika Srpska zalažuza vojnu neutralnost BiH, te da se “NATO duboko miješao u rat u BiH i bombardirao Srbe u Republici Srpskoj”.

Milorad Dodik nalazi se na američkoj “crnoj listi” pojedinaca kojima je zabranjen ulazak u Sjedijene Države.

XS
SM
MD
LG