Dostupni linkovi

Dačić: 'Rama je ubio regionalne dogovore o saradnji'


Ivica Dačić i ruski ambasador Aleksandar Čepurin u Beogradu 26. novembra 2018.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je besmisleno govoriti o regionalnoj saradnji, nakon što je premijer Albanije Edi Rama tokom susreta sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem u okviru zajedničke sednice kosovske i albanske vlade u Peći podržao odluku Vlade Kosova da uvede carine od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Rama (Edi Rama, premijer Albanije, prim. aut.) je ubio regionalne dogovore o saradnji, jedinstveni ekonomski prostor. Besmisleno je dalje držati bilo kakve sastanke o regionalnoj saradnji posle ovoga što je Rama danas rekao i što je sa Haradinajem danas razgovarao, rekao je Dačić u izjavi za medije nakon što je sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom u Arhivu Jugoslavije otvorio izložbu dokumenata „Srbija – Rusija, Jugoslavija – SSSR“ povodom 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Srbije.

Dačić se osvrnuo i na inicijativu austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahe-a od 23. novembra 2018. za održavanje mirovne konferencije, koja bi za cilj imala rešavanje pitanja Kosova.

„Da bi se uopšte razmišljalo o tome, treba ipak da postoji neki napredak u dijalogu, jer u principu sve te mirovne konferencije dolaze kad je već izvesno da će doći do određenog dogovora. Mislim da smo daleko trenutno od toga, ali mi nismo protiv“, izjavio je Dačić i naglasio da je trenutno rano govoriti o nekom mirovnom rešenju na relaciji Beograd – Priština.

Tokom otvaranja izložbe sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom, Dačić je ponovio da evropski put Srbije „nije i ne može biti prepreka bliskim i bratskim odnosima Srbije i Rusije“, kao i da Srbija neće uvoditi sankcije protiv Rusije.

XS
SM
MD
LG