Dostupni linkovi

Coca-Cola za RSE o uvozu na Kosovo


Ilustracija
Ilustracija

“Odluka koja je stupila na snagu, a odnosi se na proizvode koji se uvoze na tržište Kosova, je doneta iznenadno i bez najave. Zbog toga kao kompanija još uvek ispitujemo sve činjenice koje mogu da utiču na naše poslovanje na tom tržištu. Nakon donošenja nove odluke, nismo uspeli da sprovedemo planirani uvoz naših proizvoda na tržište Kosova”, saopštila je kompanija Coca-Cola HBC Srbija u odgovoru na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE).

RSE je zatražio komentar u vezi sa poslovanjem te kompanije nakon uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije, a u međuvremenu su vlasti Kosova, kako su preneli kosovski mediji, manji broj stranih kompanija sa sedištem u Srbiji koje robu plasiraju na Kosovo oslobodile plaćanja viših taksi.

U pitanju su proizvodi, kako su preneli beogradski mediji, kompanije Coca-Cola HBC, Tuborg, Dukat, Gemalto, Rauh, Henkel, Fluidi, Gorenje i Meggle, za koje su vlasti Kosova donele aneks prethodne odluke, kako bi ova preduzeća mogla da izvoze na Kosovo.

Aleksandar Radovanović, iz Privredne komore Srbije, izjavio je 23. novembra za Radio-televiziju Srbije da se “devet kamiona kompanije Coca Cola nalazi od juče na administrativnom prelazu Merdare i ne može da uđe na Kosovo i Metohiju”.

Aleksandar Radovanović tada je za RTS rekao da je “u praksi nesprovodiv” aneks kojim je deset stranih kompanija prisutnih u Srbiji izuzeto od obaveze plaćanja takse od 100 odsto.

“Jer, na deklaraciji koja prati robu tih kompanija kao odredište piše Kosovo, a ne Republika Kosovo kako vlasti u Prištini zahtevaju”, izjavio je Aleksandar Radovanović za RTS.

XS
SM
MD
LG