Dostupni linkovi

Kosovo i Albanija dogovorili carinske olakšice i ukidanje rominga


Premijeri Kosova i Albanije: Ramuš Haradinaj i Edi Rama
Premijeri Kosova i Albanije: Ramuš Haradinaj i Edi Rama

Kosovo i Albanija dogovorile su se da će za šest meseci ujediniti carine, smanjiti carinske tarife i ukinuti roming tarife. To su neke od odluka iz devet sporazuma postignutih na zajedničkom sastanku kosovske i albanske vlade, petom po redu, u ponedeljak u Peći.

Premijeri Kosova i Albanije, Ramuš Haradinaj i Edi Rama izjavili su da je saradnja između dve države više nego neophodna.

Haradinaj je kazao da građani Kosova i Albanije očekuju još više, ali dodao da je potpisivanje ovih sporazuma početak konkretizacije prioriteta.

Edi Rama je prokomentarisao i odluku Vlade Kosova o uvođenju stoprocentne carine Srbiji, navodeći da je to odgovor na nepravde učinjene Kosovu, često i uz podršku različitih evropskih država.

Rama je dodao i da će Kosovo i Srbija u kratkom vremenskom periodu imati nultu tarifu i potpuno carinsko ujedinjenje.

"Danas je vreme za uspostavljanje 100 odsto tarifa na severu i nulte tarife na jugu Kosova", kazao je on.

Dodao je kako se moraju ujediniti carine Kosova i Albanije, kako će se od 1. januara omogućiti tranzit za Kosovo na luci Drač.

"Ko ovo smatra pretnjom, bilo u Beogradu i Briselu, dobrodošao je da dođe, da sedne za sto kako bi im se objasnilo da ovo nije pretnja već poziv za sve ostale da ovo vide kao primer saradnje, te i da Srbija sledi isti taj primer saradnje", kazao je on.

Rama je takođe zatražio da Priština i Tirana formiraju zajednički fond u funkciji spoljne politike koji će pomoći integraciju dveju država u EU do 2025.

XS
SM
MD
LG