Dostupni linkovi

EU odobrila Sporazum o Bregzitu


Lideri 27 država članica Evropske unije (EU) odobrili su na samitu u Briselu ugovor o Bregzitu sa Velikom Britanijom, rekao je Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

"EU27 je odobrila Sporazum o povlačenju i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU i Velike Britanije", rekao je Tusk nakon manje od sat vremena po početku vanrednog samita EU o sporazumu o Bregzitu, prenose Rojters i BBC.

Tusk je izjavio i da će Evropska unija i Velika Britanija zauvek ostati prijatelji, nezavisno od procesa ratifikacije sporazuma o Bregzitu i daljih pregovora dve strane.

"Pred nama je težak proces ratifikacije (sporazuma o Bregzitu), kao i dalji pregovori (o budućim odnosima). Ali bez obzira kako će se to završiti, jedna stvar je sigurna: ostaćemo prijatelji dok bude sveta, i jedan dan duže", naveo je Tusk na Tviteru.

Britanski Parlament će se izjasniti u narednih mesec dana

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je posle samita lidera EU u Briselu da je nacrt sporazuma o istupanju zemlje iz Evropske unije (EU), koji je postignut sa Unijom, "jedini mogući" dogovor.

"Dogovor koji je na stolu je najbolji mogući dogovor i jedini mogući", rekla je premijerka Mej posle samita na kojem su lideri 27 zemalja odobrili nacrt sporazuma o razlazu, prenela je agencija Frans pres.

Prema njenim rečima, britanski parlament bi trebalo pre Božića, 25. decembra, da glasa o tom sporazumu, javila je agencija AP.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, pozvao je britanske parlamentarce da ratifikuju sporazum.

"Ovo je najbolji mogući dogovor za Britaniju, ovo je najbolji mogući dogovor za Evropu. Ovo je jedini mogući dogovor", poručio je Junker.

I premijer Irske, Lio Varadkar, pozdravio je usvajanje sporazuma o Bregzitu na samitu lidera EU i naveo da je "u zabludi svako ko veruje da je bilo moguće postići bolji dogovor o razlazu Velike Britanije i EU".

"Cela Evropska unija danas je bila pri stavu da ne može biti obnavljanja pregovora (o razlazu dve strane)", rekao je Varadkar. On je naveo da se oni koji se protive sporazumu "ne slažu izmedju sebe kako bi mogao da izgleda bolji sporazum", da "verovatno ne bi imali većinu u parlamentu ni za alternativni sporazum" i da svakako ne bi imali podršku 28 zemalja EU, prenosi Asošiejted pres.

"Bilo kakav drugi sporazum postoji jedino u mašti ljudi", rekao je Varadkar. Varadkar je naveo da veruje da britanska premijerka Tereza Mej ima velike šanse da obezbedi podršku većine poslanika za sporazum o Bregzitu. Britanski poslanici će uvideti, veruje irski premijer, da je "alternativa izlazak (Velike Britanije) bez sporazuma, što svi žele da izbegnu".

Makron: EU da nauči lekcije

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u Briselu da Evropska unija mora da "nauči lekcije" iz odluke Velike Britanije da napusti Uniju.

Pošto su lideri EU na današnjem samitu usvojili predlog sporazuma o Bregzitu, Makron je rekao da izlazak velike članice prvi put u istoriji tog bloka zemalja pokazuje da je "Evropa krhka".

On je naveo da evropski lideri imaju dužnost da "štite (EU) od svih koji zaboravljaju da je ona garant mira, prosperiteta i bezbednosti", prenosi Asošiejted pres. Makron je odao priznanje britanskoj premijerki Terezi Mej za traženje "puta ka trajnoj saradnji" s EU, uz istovremenu odbranu britanskih interesa u pregovorima s Briselom.

Laburisti najavili da će glasati protiv sporazuma

Najveća britanska opoziciona stranka, Laburistička partija, glasaće u parlamentu protiv sporazuma o Bregzitu koji su usvojili lideri EU, izjavio je lider laburista Džeremi Korbin.

Korbin je posle današnjeg samita EU rekao da je dogovor o razlazu, na koji je pristala britanska premijerka Tereza Mej, loš za Veliku Britaniju i da ostavlja tu zemlju "u najgorem od svih svetova", prenosi Asošiejted pres.

On je naveo da je cilj laburista da obore sporazum o Bregzitu u parlamentu i da potom "rade sa drugima kako bi sprečili izlaz (Velike Britanije iz EU) bez sporazuma", za koji mnogi veruju da bi naneo veliku štetu britanskoj ekonomiji.

Laburisti će se boriti, dodao je Korbin, za "razuman sporazum" koji će uključiti trajnu carinsku uniju s EU, sporazum o jedinstvenom tržištu i garancije prava radnika, izmedju ostalog. Uz protivljenje laburista, ;Mej će znatno teže obezbediti većinu u britanskom parlamentu za usvojeni sporazum o Bregzitu.

Brisel i London su posle 17 meseci teških pregovora postigli sporazum koji treba još da ratifikuju Evropski parlament kao i parlament Velike Britanije pre nego što Bregzit stupi na snagu 29. marta 2019. godine.

Tereza Mej: Jedini mogući dogovor
Tereza Mej: Jedini mogući dogovor

Inače, neizvesnost oko usvajanja sporazuma vladala je sve do juče, zbog pitanja Gibraltara, ali su tokom dana London i Madrid postigli dogovor.

Britanska vlada saopštila je da će sa Španijom pregovarati o Gibraltaru čime je odgovorila na zahtev Španije koja je ranije pretila blokadom sporazuma o Bregzitu ako se ne prizna njena direktna uloga u pregovorima o Gibraltaru.

Šta predviđa Sporazum?

Nacrt sporazuma je tekst od gotovo 600 strana. Lideri su takođe usvojili i "političku deklaraciju" koja je osnova za buduće odnose izmedju Londona i Brisela posle Bregzita.

U dokumentu piše da će Velika Britanija, posle izlaska iz članstva Unije 29. marta 2019. godine, ostati deo jedinstvenog tržišta EU i podlegati njegovim pravilima do kraja 2020, dok će London i Brisel u tom tranzicionom periodu raditi na definisanju novih trgovinskih odnosa.

Tranzicioni period može da bude produžen najviše dve godine, ali najkasnije do 1. jula 2020, ako obe strane odluče da im je potrebno još vremena. Kad je reč o granici Severne Irske i Irske, članice EU, ovaj sporazum obavezuje obe strane da garantuju da na toj granici neće biti carinske kontrole niti drugih prepreka slobodnom kretanju.

Velika Britanija i Severna Irska će ostati u carinskoj uniji s EU, a to rešenje će biti na snazi do postizanja novih, trajnih trgovinskih aranžmana. Obe strane navode da se nadaju da će novi dogovor biti postignut do kraja 2020. godine. Velika Britanija se Sporazumom obavezuje da plati oko 39 milijardi funti (oko 44 milijarde evra) kako bi pokrila doprinose za penzije osoblja i obaveze za programe EU, za period do 2020. godine.

Građani Evropske unije koji žive u Velikoj Britaniji i Britanci koji žive u bilo kojoj zemlji Unije i dalje će imati ista prava koja se odnose na život i rad u tim zemljama.

Drugi usvojeni dokument, nazvan Politička deklaracija, ima 26 strana i bavi se odnosima Velike Britanije i EU posle Bregzita i daje smernice za pitanja kao što su medjusobna trgovina i bezbednost. U tom dokumentu strane se obavezuju na "duboko i fleksibilno" partnerstvo koje obuhvata trgovinsku i ekonomsku saradnju, krivično pravo, spoljnu politiku, bezbednost i odbranu i druge oblasti saradnje.

Međutim, mnogi detalji tog partnerstva biće razrađivani tek pošto Velika Britanija izadje iz EU 29. marta 2019.

Kad je reč o trgovini, London i Brisel će težiti "svobuhvatnom" ekonomskom odnosu, uključujući oblast slobodne trgovine. Postojaće zajednički carinski aranžmani u cilju obezbedjenja trgovine oslobođene carina. Velika Britanija će, navodi se u deklaraciji, "razmotriti prihvatanje pravila Unije u relevantnim oblastima" kako bi osigurala da ne bude zatezanja ekonomskih odnosa. Medjutim, u dokumentu se priznaje da će stepen bliskosti dve strane biti ograničen potrebom EU da zaštiti integritet svog jedinstvenog tržišta i željom Velike Britanije da vodi nezavisnu trgovinsku politiku.

Po pitanju granice izmedju dve Irske, London i Brisel se obavezuju da privremeno rešenje zamene trajnim koje bi "uspostavilo alternativne aranžmane" za garantovanje da na irskom ostrvu neće biti takozvane "tvrde" granice. To bi moglo da uključi za sada nerazvijena tehnološka rešenja.

Odloženo je rešenje pitanja koje trenutno izaziva najviše sporenja - ko ima pravo na ribolov, odnosno na pristup teritorijalnim vodama Velike Britanije i EU. U deklaraciji se navodi jedino da dve strane treba da "uspoostave novi sporazum o ribarstvu", i da bi bilo idealno da to učine do 1. jula 2020. godine

. London i Brisel će pokušati da održe postojeći nivo saradnje u oblasti bezbednosti, "dokle god to bude tehnički i pravno moguće", a deklaracija predvidja i "pravovremene razmene obaveštajnih i osetljivih informacija izmedju relevantnih tela Unije i vlasti Velike Britanije". Prema deklaraciji, gradjanima EU i Velike Britanije posle tranzicionog perioda neće biti potrebne vize za kratke posete.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG