Dostupni linkovi

Priština: Osumnjičenima u slučaju Ivanović 30 dana pritvora


Mesto ubistva Olivera Ivanovića

Osnovni sud u Prištini je na zahtev Specijalnog tužilaštva odredio pritvor od 30 dana za pritvorene u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Kako se navodi u saopštenju Osnovnog suda, usvojen je zahtev Specijalnog tužilaštva za određivanje pritvora osumnjičenima N.S. i M.R. zbog krivičnog dela ‘teško ubistvo’, i D. M. zbog krivičnog dela "otkrivanje službene tajne".

Sud je ustanovio da je mera pritvora adekvatna i neophodna u ovoj fazi procedure, radi osiguravanja njihovog prisustva u krivičnom postupku i neometanog razvoja procedure, kao i zbog okolnosti pod kojima je izvršeno krivično delo, težine krivičnog dela, te ukoliko bi okrivljeni bili na slobodi mogli bi da ponove isto ili slično krivično delo.

Strane imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Za četvrtu osobu koja je privedena zbog pružanja otpora policiji, odlučiće sud u Mitrovici.

Njima je u petak određen 48-satni pritvor. Saslušanje u Prištini počelo je sa zakašnjenjem zbog kašnjenja advokata pritvorenih.

Privedeni su Dragiša Marković, Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, a zbog ometanja službenog lica priveden je Saša Ćurić. Marković i Spasojević su pripadnici Policije Kosova na severu.

Za trojicu privedenih sumnja se da su uključeni u krivično delo teškog ubistva Olivera Ivanovića. Policija i dalje traga za još jednom osobom, M.R. koja se nije nalazila u svom domu prilikom akcije. Iz Srpske liste su rekli da je policija izvršila pretres u stanu Milana Radojčića, potpredsednika ove liste.

Tužilac Sulj Hodža rekao je prethodno da je u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića od marta ove godine tužilaštvo prikupilo dokaze o predmetu, da je saslušano više od 40 svedoka, uglavnom sa severa Kosova.

"Specijalno tužilaštvo do sada je prikupilo dokaze i došlo je do zaključka da se samo sa nalogom za kućni pretres osumnjičenih može dobiti još dokaza o ubistvu Olivera Ivanovića. Osnovni sud u Prištini je 21. novembra, pretpretresni sudija Odeljenja za teške zločine, izdao naređenje za kontrolu kuća i prostorija protiv optuženih", rekao je Hodža.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da hapšenja u Severnoj Mitrovici nemaju nikave veze sa ubistvom predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića već, kako je naveo, sa uterivanjem straha srpskom narodu na Kosovu

Inače, za policajca Dragišu Marković je februara ove godine Osnovni sud u Mitrovici potvrdio da je počinio krivično delo manipulacije dokazima u slučaju ubistva Olivera Ivanović. Marković, kao i još jedan policijski pripadnik (Žarko Jovanović) to su i sami priznali.

Na osnovu rešenja suda u koje je RSE tada imao uvid, sud je utvrdio radnje koje je kritičnom prilikom osumnjičeni Dragiša Marković na licu mesta preduzeo, odnosno propustio da preduzme u cilju obezbeđivanja lica mesta i tragova na istom od strane drugih lica. Zapravo, utvrđeno je da je dodirivao predmete, tragove i nije poduzeo mere obezbeđenja lica mesta i uklanjanja drugih lica sa istog.

Sudija postupka Lidija Vučorović je međutim odbila zahtev tužilaštva za određivanje pritvora.

XS
SM
MD
LG